Top Teaser Lite - Inspiratie - Beleven en ontdekken - 26 - SS23 - Vrij spelen -

De pluspunten van vrij spelen

Vaders die spelletjes spelen met hun kinderen en moeders die enthousiast mee voetballen op het schoolpleintje. Als ouders doen we er vaak alles aan om onze kinderen te vermaken. Want hoe leuk is het om samen tijd door te brengen? Als je al oudere kinderen hebt, komt het je misschien bekend voor dat ze een drukke week in het vooruitzicht hebben. Als het aan een aantal psychologen en pedagogen ligt, zou het soms goed zijn om dit anders aan te pakken. Volgens hen is het belangrijk dat kinderen meer vrij gaan spelen. Wij zochten uit waarom vrij spelen goed is voor kinderen.

Wat is vrij spel?

Vrij spel is eigenlijk precies wat je zou verwachten: spel waarbij het kind doet wat hij of zij wil, zonder daarbij gestuurd te worden. Het kind kiest zelf wanneer ermee begonnen en geëindigd wordt. Als ouder, leerkracht of andere volwassenen is het belangrijk om het kind helemaal zijn of haar eigen gang te laten gaan, ze te laten opgaan in hun eigen fantasie en het drukke leventje even te vergeten. We begrijpen best dat het lastig kan zijn om jouw kind zelfstandig te laten spelen, maar het heeft verschillende voordelen.

Wat is vrij spel?

Waarom is vrij spel belangrijk voor kinderen?

Wanneer kinderen zelf hun spel bepalen, kunnen ze op hun eigen tempo hun eigen interesses ontdekken en hier zelf mee aan de slag gaan. We zien namelijk dat kinderen steeds minder tijd hebben om gewoon kind te zijn, te spelen. Als het vrije spel van jouw kind wordt beïnvloed door een volwassenen, worden de regels en belangen van deze persoon eerder eigen gemaakt door een kind. Dit betekent dat het vrije spel van jouw kind verloren gaat. Erg zonde!

Kinderen spelen om de wereld te ontdekken. Hun fantasie de vrije wil te laten gaan. Wist je dat het vrije spel ook goed is om de creativiteit te ontwikkelen en te leren omgaan met een groep mensen? Daarnaast worden de leiderschapsvaardigheden en het zelfvertrouwen vergroot.

Een ervaring verwerken in het vrije spel van kinderen is iets dat we vaak voorbij zien komen. Zijn jullie net naar de dokter geweest? Grote kans dat jouw kind doktertje gaat spelen. Gaat jouw kind sinds kort naar de peuterspeelzaal of naar school? Dan is het niet gek als er ineens allemaal knuffels in een kring bij de juf zitten.

Hoe stimuleer je vrij spel?

Vrij spel is voor kinderen niet een makkelijk spel. Soms lukt het even niet of gaat jouw kind zich vervelen. Het is daarom een logische reactie als ouders ingrijpen en hulp bieden. Maar, volgens de Amerikaanse psycholoog Peter Gray, moeten ouders ook dan hun kinderen een eigen gang laten gaan. In zijn boek ‘Free to learn’ vertelt hij over het belang van vrij spelen en de verveling die er soms bij hoort. Kinderen hebben tijd nodig om tot spel te komen en dat duurt soms even. Ze zoeken hun leukste spelletjes bij elkaar en bekijken met welke knuffels ze willen spelen. Hierna zul je zien dat ze in een soort flow komen, waarbij ze helemaal in hun eigen spel opgaan.

5 tips voor vrij spelen

  1. Zorg voor materiaal waarmee je kind zich kan vermaken. Bijvoorbeeld blokken om te bouwen, kleden voor een zachte ondergrond en leuke accessoires zoals poppen en gereedschap.
  2. Het is belangrijk om suggesties te geven wanneer je kind om hulp vraagt. Vergeet vooral om opdrachten te geven, want dat is niet passend in het vrije spel van jouw kind.
  3. Probeer pas in te grijpen als jouw kind er zelf écht niet meer uitkomt. En een beetje ruzie hierbij is niet erg, want kinderen kunnen heel veel zelf oplossen.
  4. Doe het speelgoed van jouw kind in een box of mand en laat jouw kind één ding kiezen om op dat moment mee te spelen. Doordat je de keuze beperkter maakt, wordt jouw kind creatiever met dat ene speeltje.
  5. Vergeet nooit dat vervelen oké is. Je stierlijk vervelen kan zelfs iets nuttigs zijn, want uiteindelijk vinden kinderen altijd een nieuwe manier om zich te vermaken.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help