Top Teaser Lite - Inspiratie - Beleven en ontdekken - 26 - SS23 - In 6 stappen fietsen zonder zijwieltjes

In 6 stappen fietsen zonder zijwieltjes

Een belangrijke mijlpaal is het leren fietsen zonder zijwieltjes. Ben je benieuwd wanneer je kind hier klaar voor is en hoe je hem of haar kunt ondersteunen? Wij zetten een stappenplan en een aantal tips voor je op een rijtje!

Vanaf wanneer kunnen de zijwieltjes eraf?

Er is geen specifieke leeftijd waarop kinderen klaar zijn om te leren fietsen zonder zijwieltjes. Het hangt namelijk af van de motivatie, het evenwichtsgevoel, de motoriek, het zelfvertrouwen en de lengte van je kind. Geeft hij of zij zelf aan dat de zijwieltjes eraf mogen? Dan is het een goed moment om te beginnen!

Welke fiets heb je nodig?

Om vol zelfvertrouwen te leren fietsen zonder zijwieltjes heeft je kind een fiets nodig die niet te groot en niet te klein is. Zo kan hij of zij in een noodsituatie met de voeten op de grond staan zonder af te stappen.

Stappenplan om te leren fietsen zonder zijwieltjes

  1. Begin met een loopfiets (deze zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar). Als je kind het sturen en kijken goed onder de knie heeft, kun je gaan oefenen met een gewone fiets met zijwieltjes.
  2. Oefen met balans. Als je kind tijdens het fietsen de voeten van de grond kan halen, kan hij of zij leren om in balans te blijven.
  3. Is je kind klaar om zonder zijwieltjes te oefenen? Begin dan met de eerste fietsles. Houd de bagagedrager of het zadel vast om je kind te helpen.
  4. Merk je dat je kind het evenwicht kan bewaren? Laat dan af en toe los. Dit bouw je op naar steeds langere stukken waarbij je je kind los laat fietsen.
  5. Leer je kind om veilig te stoppen. Dit is misschien wel de allerbelangrijkste les tijdens het fietsen!
  6. Bespreek de verkeersregels. Leer je kind de belangrijkste verkeersregels en voorkom gevaarlijke situaties.

Kinderen leren fietsen: tips

  • Er bestaan fietsvestjes met een stevig handvat op de achterkant. Zo kun je je kind beter ondersteunen tijdens het fietsen.
  • Versier de rechterkant van de fiets met een lintje of stuk tape. Zo weet je kind direct aan welke kant van de weg hij of zij moet fietsen en voorrang heeft.
  • Wees geduldig. Leren fietsen kost soms wat tijd!
  • Hoewel een zachte ondergrond (zoals gras) een veilige optie lijkt als je leert fietsen is het juist lastig om hierop vaart te maken. Kies daarom liever voor een rustige, verharde weg.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.