Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Lezen? Dat leer je door te spelen!

Lezen? Dat leer je door te spelen!

Lezen is een van die skills die levenslang goed van pas komt. Kinderen leren de fijne kneepjes van het vak natuurlijk op school, maar thuis kun je ook je steentje bijdragen. Hoe doe je dat? Door lekker te spelen natuurlijk! Er zijn genoeg spelletjes waarmee je de leesvaardigheid van je kind verbetert. Dat is niet alleen goed voor quality time, maar dus ook super leerzaam.

Tijd voor bingo

Bingo met woorden in plaats van cijfers? Het is super leuk en leerzaam. Neem een aantal woordjes die bij het leesniveau van je kind passen. Schrijf ze op een bingokaart en noem ze vervolgens één voor één op. Herkent je kind het woord? Dan mag hij afgestreept worden. Bingo! Bij een volle kaart is het tijd voor een prijsje. Dit spelletje helpt je kind om woorden te herkennen.

Tijd voor bingo

Woorden aan plaatjes koppelen met memory

Memory, maar dan met een leuke twist. Normaal speel je dit spel met allerlei sets van identieke plaatjes. Bij deze variant bestaat iedere set uit twee verschillende kaartjes: een woord en het bijpassende plaatje. Draait je kind een plaatje om? Dan is het de uitdaging om het bijpassende woord te vinden. Zo train je niet alleen de leesvaardigheid, maar ook jullie geheugen.

Speel een potje aapjesbord

Je kent ganzenbord vast wel, maar wat dacht je van aapjesbord? Dit spel is voor nieuwsgierige aapjes die graag wat nieuwe woordjes willen leren. Download hier het spelbord en schrijf je eigen opdrachten op de lege vakjes. Vijf woorden met een M opnoemen, een lastig woord voorlezen of misschien zelfs een letter schrijven: het zijn allemaal voorbeelden van leuke opdrachten. Wie het eerst bij de finish komt, wint.

Doe het alfabetspel

Of je nu on the go bent of even een relaxmomentje op de bank hebt: het alfabetspel kun je altijd spelen. Vraag je kind of het iets kan zien wat met de letter A begint. De afstandsbediening, een auto of misschien wel een knuffel in de vorm van een aap: het is allemaal goed. Dan is het tijd om door te gaan naar de volgende letter. Of kan je kind jou eens uitdagen door een moeilijke letter uit te kiezen?

Race tegen de klok

Voor de echte pro's is het tijd voor een nieuwe uitdaging: snellezen. Hoeveel woordjes kan je kind al lezen in een minuut? Of hoeveel tijd heeft je kleine nodig om veertig woordjes te lezen? Houd de scores bij en probeer elke keer weer een record te verbreken. Zo zie je wat voor stappen je kind allemaal maakt. Klaar voor de start? Lezen maar!

Alles op zijn tijd

Deze spelletjes zijn een leuke manier om de leesvaardigheid te stimuleren. Lezen is namelijk niet alleen heel nuttig, maar vooral ook leuk. Merk je dat je kind niet zoveel interesse heeft in deze spelletjes? Geen punt, gewoon voorlezen is ook al een goede manier om de leesvaardigheid te verbeteren. Alles op zijn tijd!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help