Top Teaser Lite - Inspiratie - 23 - SS23 - Top 10 klassieke kinderboeken

Top 10 klassieke kinderboeken

Omdat Sinterklaas en Kerst weer in aantocht zijn hebben we een lijst gemaakt van onze all time favoriete kinderboeken. Deze klassiekers hebben wij als kinderen stuk gelezen en daarom leggen we in dit artikel uit waarom deze 10 titels nog steeds leuk zijn. En een leuk, klassiek boek is het perfecte cadeautje voor kleine boekenwurmen die alles uit dit decennium al hebben verslonden.

1. De brief voor de Koning – Tonke Dragt

Een van dé klassiekers als het om kinderboeken gaat. ‘De brief voor de Koning’ gaat over Tiuri, een 16-jarige jongen die tot ridder geslagen zal worden. Om dit te kunnen bereiken moet hij alleen nog 24 uur waken in een kapel. In die nacht wordt er op de deur geklopt door een man die om hulp roept. Tiuri maakt, tegen de regels in, de deur open en krijgt van de man een brief die hij moet bezorgen aan de Koning van Unauwen. Dit boek is spannend, avontuurlijk en zelfs 60 jaar na publicatie nog steeds boeiend van begin tot einde.

2. Matilda – Roald Dahl

Één van de klassiekers van Roald Dahl: Matilda! Matilda is een ongewoon slim meisje. Omdat haar ouders haar niet stimuleren en ze op school wordt achtergehouden door het gemene schoolhoofd Bulstronk, ontwikkelt Matilda telekinetische gaven. Ze gebruikt haar intelligentie en rare krachten om Bulstronk terug te pakken en haar lieve juf Mevrouw Engel te helpen. ‘Matilda’ is een grappig en ontroerend boek met iconische illustraties van Quentin Blake.

3. Sjakie en de Chocoladefabriek – Roald Dahl

Sjakie Stevens is arm. Hij woont met zijn ouders en vier grootouders in een klein huisje. In de stad waar hij woont staat ook de chocoladefabriek van Willy Wonka. Wonka is de beste chocolademaker van de wereld, maar ook de meest mysterieuze. Hij komt namelijk nooit zijn fabriek uit. Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola komt zijn grootste wens uit: een kijkje nemen in de fabriek! Roald Dahl is een van de bekendste kinderboekenschrijvers ooit en ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’ is en blijft een boek om op te vreten.

4. Floddertje – Annie M. G. Schmidt

Floddertje is een meisje dat altijd vies is. Het lukt haar nooit om langer dan een half uur schoon te blijven. Dus moet ze om de haverklap in bad met haar hondje Smeerkees. Dit verhaal is nog altijd een groot (voor)leessucces. Want wat is er nou leuker dan af en toe stout zijn en daarbij super vies worden?

5. Minoes – Annie M. G. Schmidt

Voor de grote kleine dierenvriendjes onder ons is Minoes een échte aanrader. In dit verhaal verandert een kat door het eten van chemisch afval in een jongedame. Ze sluit vriendschap met de verlegen journalist Tibbe die zijn baan dreigt te verliezen. Omdat Minoes nog met haar kattenvrienden kan praten, voorziet ze Tibbe van allerlei interessante nieuwtjes, waardoor er een hoop geheimen aan het licht komen.

6. Pippi Langkous – Astrid Lindgren

Wie kent het niet: ‘Hai Pippi Langkous, tjolahee tjolahee, tjolahopsasa, hai Pippi Langkous, die doet haar eigen zin!’ Pippi is een jong meisje dat alleen met haar aapje meneer Nilsson en paard Kleine Witje in Villa Kakelbont woont. Omdat haar vader piraat is, is Pippi immens rijk en woont ze alleen. Dit tot groot ongenoegen van de degelijke inwoners van het dorp. Met vriendjes Tommy en Annika beleeft ze allerlei avonturen. Pippi is een beetje gek, maar daarom des te leuker!

7. De Griezelbus – Paul van Loon

Deze serie spannende boeken van Paul van Loon gaat over de mysterieuze schrijver P. Onnoval (een anagram van Paul van Loon) en een bus die de Griezelbus heet. Onnoval gebruikt zijn verhalen en de bus om kinderen in zijn macht te krijgen. De kinderen moeten hun moed en verstand gebruiken om niet in de val te lopen. Het verhaal is opgebouwd uit kleine losse verhalen die Onnoval aan de kinderen verteld en vormen samen een overkoepelend verhaal. Met deze Griezelverhalen kan elke kleine spook liefhebber zijn of haar hart ophalen.

8. Koning van Katoren – Jan Terlouw

Het land Katoren wordt bestuurd door zes zure ministers. Deze zes beweren 17 jaar lang dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niks. Dan vraagt de hoofdpersoon Stach de ministers wat je eigenlijk moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten. Als hij ze alle zeven weet te voltooien, wordt hij koning van Katoren. De zeven opdrachten zijn metaforen voor maatschappelijke problemen, zoals milieuvervuiling, wapenwedloop en machtsmisbruik. Niet alleen spannend, maar ook nog steeds heel erg relevant.

9. Madelief – Guus Kuijer

Bij dit boek denken wij meteen aan het liedje: ‘Maaadelief wat gaan we doen? Denken Gaan we touwtje springen? Vieze liedjes zingen?’ Guus Kuijer schreef 5 boeken over Madelief waaronder ‘Met de poppen gooien’ en ‘Op je kop in de prullenbak.’ In deze boekjes beleeft Madelief, een eigenwijs en eigenzinnig meisje, steeds een ander avontuur met buurt vriendjes en familie. En extra leuk: er is ook een televisieserie van gemaakt. Kunnen jullie na het lezen van het boek, de verhalen nog eens terugkijken op tv!

10. De schippers van de Kameleon – Hotze de Roos

Wie kent Hielke en Sietse niet? De tweeling van de smid Klinkhamer wonen in een dorp aan een meer. De jongens willen niets liever dan zelf uit varen. Die wens komt uit als er een oude opduwer strandt in de vaart achter de smederij. Met een motor, een likje verf is de Kameleon klaar voor avontuur! ‘De schippers van de Kameleon’ is een superleuk boek voor avontuurlijke jongens die niet vies zijn van spanning en kattenkwaad. De serie is ietwat ouderwets maar het is vlot geschreven en bevat veel dialoog, dus ook goed te doen voor niet-lezers.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help