Top Teaser Lite - Inspiratie - 27 - SS23 - 12x wat tieners super irritant vinden aan ouders

12x wat tieners super irritant vinden aan ouders

‘Maahaam… Doe nou één keer in je leven normaal.’ ‘Paaap, ga weg!’ Dit is vast iets wat je herkent als je een tiener in huis hebt. Jouw kleine oogappel is ondertussen niet meer zo klein, hij begint langzamerhand een échte tiener te worden. Auch… Een tiener, pfff! Ineens doen ze hun eigen ding en dat vind jij af en toe misschien best wel even slikken. In het weekend naar vrienden, terwijl jij het liefst hebt dat als je wakker wordt op zondag, jullie gezamenlijk aan de eettafel ontbijten.

De fase van ‘je schamen voor je ouders’ is misschien ook al wel aangebroken. Herinner je het nog van jezelf? Om het je tiener zo makkelijk mogelijk te maken, kun je deze dingen misschien beter niet doen…

Doe maar niet

1. De grapjas uithangen

Als je kind gezellig met zijn vrienden is en jij eindeloze grapjes uit je mouw probeert te schudden.

2. Weet je nog?

Weet je nog? Alle familiefeesten, verjaardagen en bijeenkomsten? Het maakte niet uit op wat voor feestje je jouw geweldige moves wilde laten zien, ook al was het een familiefeest. Je kind schaamde zich voor elke stap die je probeerde te zetten tijdens het dansen. Ook al vind jij dat je geweldig danst, jouw tiener denkt hier waarschijnlijk anders over.

3. De slaapkamer inlopen

De slaapkamer is en blijft een ding. Een safe place voor jouw tiener en hij is er dan ook echt niet van gediend als je zonder te kloppen binnenkomt.

4. De cijfers checken van je tiener

Of het nou een voldoende of een onvoldoende is, vaak mag jij er niks van weten. En cijfers checken op de App, gaat er al he-le-maal niet in bij jouw tiener. Dat vindt hij absurd en je zal dan wellicht een sneer krijgen.

5. Als je tiener met vrienden beneden zit en jij gaat erbij zitten

Even gezellig kletsen en vragen hoe het met de ouders gaat van jouw zoon’s beste vriend, not done. De goede intentie om er even bij te gaan zitten en een gezellig praatje te houden is echt niet oké volgens jouw tiener.

6. Gek doen

Als je met je kind lekker op stap bent, een dagje eropuit, en je loopt lekker door de winkelstraat en je besluit eens even lekker gek te doen. Je kind treiteren door zijn naam te roepen, heeeel hard of een gekke uitspraak te doen. No way, mommy or daddy! Dit level van schaamte voor jouw kid is ongekend.

7. Zwaaien naar je kind of even willen knuffelen

Je doet gezellig samen met je partner een rondje in de stad op zaterdag en je komt plots je kind tegen met zijn vrienden. Wat je dan vooral niet moet doen, is enthousiast op hem afstappen en hem een dikke knuffel geven. Zwaaien is vaak ook not done in de ogen van je tiener. Een knikje kan dan nog net door de beugel

8. Zeggen dat je tiener zijn bed een keer uit moet komen

Doordeweeks moet hij naar school en keer op keer blijft hij tot het laatste moment in zijn bed liggen. Jij wilt natuurlijk dat hij op tijd op school is en roept dan ook een aantal keer dat hij er nu écht eens uit moet komen. Dit vindt jouw tiener echt niet prettig. Vooral niet als je dit ook nog eens doet wanneer hij kan uitslapen…

9. 100 vragen stellen over van alles

Negen van de tien keer weet jouw eigenwijze tiener het antwoord op de vraag zelf ook niet. Dus doorvragen brengt je op dat moment nergens. Vooral als ze net uit school komen zitten ze vaak niet te wachten op een vragenvuur, maar willen ze gewoon even tot zichzelf komen. Ook al stel je de vragen met een goede intentie, het kan soms beter zijn om je kind even wat ruimte te geven en er later op terug te komen.

10. Zingen en dansen in de auto

Je staat voor de school van jouw tiener je kind op te wachten in de auto, jouw favo song komt op en je zet het volume een paar tikjes harder. Oh oh, je voelt het opkomen en jahoor daar ga je. Je zingt het liedje uit volle borst mee en je armen en benen beginnen spontaan te bewegen. Jouw tiener komt aanlopen met een rood hoofd en stapt zo snel mogelijk in, hij weet niet waar hij moet kijken en zegt dat je razendsnel weg moet rijden. Hij schaamt zich enorm want zijn vrienden hebben jou zien dansen en zingen. Jij kan er wel om lachen.

11. Vies gezicht? Geen probleem!

Heeft je tiener een vies gezicht omdat hij weer te gretig zijn eten naar binnen heeft geschoven? Geen probleem, even een lik aan de vingers en het gezicht schoonpoetsen. No way, dit deed je toch niet echt mam?! Jazeker, dit deed ik wel.

12. “We weten precies hoe je je voelt. Niet zo lang geleden waren wij nét zo oud als jij nu bent.”

Nee. Dit werkt niet. Zeg maar gewoon niks. Ze willen het niet horen en jullie zijn voor hem écht veeeeeel ouder.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.