Van een weeïg gevoel in de maag tot alles vinden stinken en overgeven: veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met ochtendmisselijkheid. En hoewel de naam doet vermoeden dat je er enkel 's ochtends last van hebt, zijn er ook vrouwen die de hele dag én nacht door misselijk zijn. Ben je benieuwd hoe je de misselijkheid het beste verslaat? Wij zetten zeven tips op een rijtje!
1. Zorg dat je iets in je maag hebt
De allerbeste tip tegen ochtendmisselijkheid? Dat is het voorkomen van een lege maag. Hoewel je vaak echt geen zin hebt om te eten als je misselijk bent, helpt het wel. Door iets in je maag te hebben, verlaagt de zuurgraad. Dit zorgt er voor dat de maagwand minder snel geïrriteerd raakt. Kies voor meerdere kleine porties op een dag. Denk hierbij aan een stuk of zeven lichte maaltijden en/of tussendoortjes. Eet gerust een (licht verteerbare) snack voordat je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel in de ochtend minder laag is en je dus (hopelijk) minder last hebt van misselijkheid.
2. Crackers zijn je beste vriend
Probeer om niet te snel op te staan als je misselijk wakker wordt. Blijf nog even liggen en begin de dag rustig met een droge cracker. Ook een kopje (gember- of cafeïnevrije) thee doet wonderen! Zodra de ergste misselijkheid is gezakt, kom je uit bed en maak je een ontbijtje klaar.
3. Vermijd pittig en vet eten
Pittig en vet eten kunnen je maagwand irriteren. Hierdoor heb je mogelijk meer last van ochtendmisselijkheid. Probeer dus – hoe lastig het ook is als je last hebt van zwangerschapscravings – zo gezond mogelijk te eten!
4. Schakel hulp in
Heb je tijdens het koken last van bepaalde geurtjes? Schakel dan hulp in van je partner, moeder, vrienden of buren. Misschien willen zij wel een gezonde maaltijd voor je klaarmaken! Een andere optie is om te koken op een moment dat je het minst last hebt van misselijkheid en dit later enkel op te warmen of om eten te bestellen.
5. Probeer gember
Gember is een huis-tuin-en keukenmiddeltje tegen misselijkheid. Maak verse gemberthee of kies voor gembersupplementen. Deze supplementen slik je twee maal per dag bij een maaltijd. Vraag eventueel je huisarts of verloskundige om advies voordat je begint met de supplementen.
6. Op tijd naar bed
Slaapgebrek en stress kunnen de misselijkheid versterken. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt en ontspant. Doe gerust een middagdutje, ga mediteren of maak een wandeling om je hoofd leeg te maken. Het allerbelangrijkste nu zijn de gezondheid van jou en het kindje in je buik.
7. Medicijnen
Over het algemeen gaat ochtendmisselijkheid vanzelf over. En ondanks dat het vervelend is, is het niet schadelijk of gevaarlijk voor de baby. Mocht je echter niks binnen houden, afvallen, duizelig zijn, je slap voelen of vocht verliezen, schakel dan je huisarts of verloskundige in. In sommige gevallen schrijft de dokter je medicijnen voor tegen de misselijkheid.