Top Teaser Lite - Content Page - Inspiratie - 19 - SS23 - Baby's eerste vaccinatie

Baby's eerste vaccinatie

Als je nu nog zwanger of pas bevallen bent wil je er waarschijnlijk nog niet over nadenken. De eerste prikjes bij je baby, het is voor nieuwe moeders toch vaak een dingetje. Als je ervoor kiest deel te nemen aan het Rijksvaccinatieprogramma vraag je je misschien af hoe je je nou het beste kunt voorbereiden op de eerste vaccinatie van je kleintje? Je wilt natuurlijk dat jouw mini, die je 9 maanden veilig in je buik hebt gedragen en de eerste weken non-stop in je armen hebt beschermd voor alles van buitenaf, zo min mogelijk merkt van deze vervelende prikken en de mogelijke bijwerkingen. Misschien heb je dan iets aan de volgende tips!

Mama’s offer

Als zwangere vrouw kan je inmiddels je kind al een groot cadeau doen, nog voor het zelfs geboren is. Ha, that makes you a good mom already! Als je 22 weken zwanger bent mag je namelijk zelf alvast de kinkhoestprik halen bij de GGD. Dit zorgt ervoor dat je baby direct beschermd is tegen kinkhoest tot 12 weken na de geboorte. Jouw kleintje hoeft dan pas bij 3 maanden zijn eerste prikjes te krijgen en niet al bij de leeftijd van 2 maanden. Een aanrader, want wat zijn ze dan nog klein…! Een wereld van verschil in ‘maar’ 4 weken tijd.

Ook heel fijn, de prik beschermt niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij zelf geen kinkhoest krijgen en ook anderen (én dus je baby) niet besmetten. Gelukkig maar, want voor pasgeboren baby’s is kinkhoest erg gevaarlijk. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Je moet er toch niet aan denken…

Planning is key

Als je weer op controle bent bij het Consultatiebureau moet je de afspraak maken voor de eerste inentingen. Onthoud dan de volgende tips:

  • Maak de afspraak voor de eerste inentingen het liefst aan het einde van de dag, je kindje is dan misschien al wat moe en valt dan eerder in slaap. Je weet nog niet hoe je baby reageert op de vaccinatie, maar net als bij onszelf; als je ziek bent is slapen de beste remedie.

  • Ook is het erg fijn als je als mama of papa de dag erna vrij is en lekker een dagje thuis kan blijven bij de baby. Mócht je kindje erg last krijgen van de bijwerkingen, dan ben je lekker samen thuis.

SOS

Schaf vast een ‘SOS noodpakket’ aan, mocht je baby naderhand last krijgen van de prikjes.

  • Haal vast paracetamol zetpillen van 120mg (voor kinderen vanaf 3 maanden) in huis, mocht je baby koorts krijgen. Vaak krijgen ze dit in de avond of nacht, maar met een zetpil kunnen ze vaak snel weer lekker slapen.

  • Haal ook een tube VSM Arnikind Vallen en Stoten Gel, om de zere prikplekken mee in te masseren na de inentingen. Dit is overigens niet bewezen, zei de kinderarts, maar dit is een echte van ouders, voor ouders tip!

Here you go

De eerste keer dat je naar het Consultatiebureau gaat voor de intenting, krijg je baby direct twee prikken. Een DKTP-Hib-HepB vaccinatie en een Pneu vaccinatie. Je kindje is dan voorlopig beschermd tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en de pneumokokkenziekte. Wil je meer weten over deze inentingen, kijk dan even op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

Na het standaard wegen, meten en onderzoek ritueeltje krijgt je kleintje de twee injecties van de kinderarts. Ze worden meestal gezet in het bovenbeentje, als je geluk hebt tegelijk, maar vaak om-en-om. Dat is vaak twee keer huilen en dus even twee keer op je tanden bijten…

Enkele tips om het prikmoment zo goed mogelijk te doorstaan:

  • Neem voeding mee! Geef je kleintje vast te drinken vlak voor je bij de arts naar binnen gaat en zorg dat je daarna ook nog wat kan geven als troost.
  • Neem een knuffel of speeltje mee waar je baby van onder de indruk is, een goede afleiding!
  • Vergeet het groene Groeiboekje en de thuisgestuurde vaccinatiekaarten niet mee te nemen!

Don't forget

Na de inenting kan je kleintje nog een paar dagen last hebben van mogelijke bijwerkingen. Een paar tips om het ‘leed’ wat te verzachten:

  • Verwijder bij thuiskomst de pleisters van de beentjes en als het bloeden gestopt is - meestal maar 1 druppel - kan je de plekken waar geprikt is inmasseren met VSM Arnikind Vallen en Stoten gel. Dit kan ervoor zorgen dat ze geen last hebben van de gevoelige prikplekken en minder last krijgen van spierpijn in de bovenbeentjes.

  • Een hele belangrijke! Baker jij je kindje ’s nachts in? Na de vaccinatie mag dit de eerste 24 uur niet. Dit omdat je kindje koorts kan krijgen en dat is met inbakeren erg gevaarlijk. Kleed je kindje ook niet te warm, vaak is een fijn katoenen boxpakje en een niet al te warme slaapzak of deken voldoende.

  • Bij koorts (lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden) kan je je baby een paracetamol zetpil geven.

En tot slot, het komt goed! You can do this!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help