Top Teaser Lite - Inspiratie - Ouderschap - 26 - SS23 - Dag doorkomen na gebroken nacht

De dag doorkomen na een gebroken nacht

Doorkomende tandjes, nachtmerries of een kind dat ziek is: als ouder slaap je soms minder dan je zou willen. Ben je benieuwd hoe je dag het beste doorkomt na een gebroken nacht? Wij hebben tien tips voor je!

1. Sta gewoon op

Het is heel verleidelijk om na een gebroken nacht wat langer op bed te blijven liggen. Toch is dit juist geen goed idee. Het is voor je biologische klok beter om op de gebruikelijke tijd op te staan en hetzelfde ritme aan te houden.

2. Drink voldoende water

Als je weinig geslapen hebt, is het extra belangrijk om voldoende water te drinken. Water vermindert de vermoeidheid en verhoogt de productiviteit. Wel zo fijn als je na een gebroken nacht gewoon moet werken!

3. Daglicht

Daglicht doet wonderen als je moe bent. Maak een wandeling door de frisse buitenlucht en je zult zien dat je je een stuk energieker voelt. Is de zon ver te zoeken? Doe dan extra lampen aan in huis of maak gebruik van daglichtlampen.

4. Ontbijten

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Probeer dus – zeker na een slechte nacht – een gezond en vezelrijk ontbijt klaar te maken. Dit geeft je extra energie en voorkomt dat je een sugar craving krijgt op een later moment van de dag.

5. Doe een powernap

Slaapt de baby of zijn de kids naar school? Pak dan je kans en doe een powernap. Zorg er wel voor dat je niet te lang slaapt. Een dutje dat langer dan 30 minuten duurt, heeft juist een averechts effect.

6. Wandelen

Heb je een middagdip? Ga dan even wandelen. Zowel de buitenlucht als het strekken van de benen doen wonderen!

7. Drink niet te veel koffie

Koffie lijkt dé manier om de dag door te komen. Toch is dit niet de beste oplossing. Te veel cafeïne kan ervoor zorgen dat je 's nachts niet meer slaapt of hartkloppingen krijgt. Probeer het daarom bij twee koppen koffie per dag te houden.

8. Voorkom de afterdinnerdip

Na een gebroken nacht heb je mogelijk extra behoefte aan vet en suikerrijk voedsel. Hoewel we snappen dat je nu écht geen zin hebt om uitgebreid te koken, is het wel slimmer om een lichte en gezonde maaltijd te eten. Zo voorkom je een afterdinnerdip. Je slaapt bovendien beter (en herstelt van je slaapgebrek) als je lichaam niet druk bezig is met het verteren van een stevige maaltijd.

9. Op tijd naar bed

Gun jezelf rust en ga op tijd naar bed. Probeer bijvoorbeeld een half uurtje eerder te slapen. Zo wijk je niet te veel af van je gebruikelijke bedtijd en voorkom je dat je bioritme in de war raakt.

10. Ontspan

Probeer te ontspannen door voor het slapen gaan even te mediteren of een goed boek te lezen. Schermen en vette snacks kun je beter proberen te vermijden. Onthoud bovendien dat de gebroken nachten een fase zijn en dat je kind (en jij dus ook) vanzelf beter gaan slapen. Succes!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.