Top Teaser Lite - Inspiratie - 25 - SS23 - De voordelen van buiten slapen

De voordelen van buiten slapen

Je kind buiten laten slapen, you hate it or you love it. Bovendien is het een onderwerp waar je vaak pas mee te maken krijgt als je met andere ouders staat te kletsen. Want wist je dat er in de tuin van de opvang ‘konijnenhokken’ staan, waar baby’s in slapen? Lachen, gieren, brullen natuurlijk, want wie doet dat nou? Je kind in een konijnenhok laten slapen? Ben jij gek! Maar wist je dat het heel gezond is om je baby buiten te laten slapen?

Slaap kindje slaap

Je baby buiten laten slapen is inmiddels heel normaal en – bijna door iedereen – volledig geaccepteerd. Uit onderzoek is gebleken dat het namelijk heel gezond is en baby’s hierdoor ook langer slapen. Het concept is overgevlogen vanuit Scandinavië, waarbij de consultatiebureaus in deze noordelijke landen ouders het advies geven om hun baby vanaf twee weken een middagdutje in de frisse lucht te laten doen. Ja, zelfs als het vriest, maar dan natuurlijk wel met een hele warme slaapzak aan.

Door de rustgevende geluiden van de vogels, wind en/of regen slapen kinderen veel langer en dieper, dan wanneer zij binnen slapen. Ook maakt je kindje in het daglicht meer vitamine D aan. Dat is natuurlijk goed voor weerstand, maar het draagt ook bij aan de ontwikkeling van de botten en tandjes van je baby. Daarnaast is slapen in de buitenlucht ook goed voor de ontwikkeling van de luchtwegen. Als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, dan is de frisse buitenlucht meestal ook een stuk gezonder dan de lucht in huis.

Lutje Potje

De buitenbedjes worden ook wel Lutje Potje genoemd, dit is Gronings voor ‘klein kindje’. Een Lutje Potje ziet er zoals hierboven al geschreven een beetje gek uit, want het lijkt op het eerste gezicht echt op een konijnenhok. De huisjes zijn overdekt, waardoor je slapende kindje beschermd is tegen de zon en regen. Ze staan een stukje van de grond af, zodat de bodem niet nat kan worden en aan de voorkant van de huisjes zit een deurtje met gaas. Zo komt er geen ongedierte bij je kindje. Bij onze opvang hebben ze inmiddels een hekje om de huisjes gezet, zodat de heerlijk ronddartelende peuters niet de hele tijd voor de huisjes staan te koekeloeren. Slim! Ook fijn om te weten: bij mist, onweer, hagel en harde regen mogen ze niet buiten slapen.

Niet elke opvang beschikt over deze mogelijkheid, maar het is in zeker iets om aan te raden. Tip: stop het in de ideeënbus van jouw opvang, mochten ze hier nog niet aan doen!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help