Top Teaser Lite -  Inspiratie - Ouderschap - 27 - SS23 - Zo deal je met woedeaanvallen van je peuter

Zo deal je met woedeaanvallen van je peuter

Peuters hebben een enorme belevingswereld. Er valt nog zoveel te leren en te ontdekken, dat die kleine hersens dat niet altijd aankunnen. Prikkels, emoties en grenzen, hoe ga je daar allemaal mee om?

Wat is een woedeaanval?

Voel jij je gestrest of boos? Dan praat je het misschien uit of ga je een stukje wandelen. Maar zonder ontwikkelde prefrontale cortex heb je deze skills niet. Dat stukje van de hersenen reguleert emoties en stuurt sociaal gedrag. Peuters weten dus nog niet hoe ze met hun emoties om moeten gaan.

Ontdek waar de woedeaanval vandaan komt

Eigenlijk wil je peuter alleen maar begrepen worden. Probeer dus te achterhalen waar die woedeaanval vandaan kwam. Wat was nou net dat ene ding dat voor een tantrum zorgde?

Zijn zin niet krijgen

Het woordje nee is nooit leuk om te horen, zeker niet wanneer je een peuter bent. Toch wil je je kind veilig houden en grenzen stellen. Hoe pak je dit aan? Probeer eens om nee altijd te combineren met andere opties.

Om aandacht vragen

Het is voor peuters lastig om aandacht te delen. Dat geldt zeker wanneer er misschien net een nieuw broertje of zusje in the picture is gekomen. Woedeaanvallen zijn dan niet uitzonderlijk. Help je peuter door aan te geven dat jullie dadelijk samen kunnen spelen of een boekje kunnen lezen, maar wel als we allemaal rustig zijn.

Prikkels verwerken

Gedurende de dag heeft je peuter heel wat te verwerken. Van nieuwe indrukken in de speeltuin tot nieuwe emoties. Soms zijn al die prikkels net wat te veel. Help je kleine dan door voor rust te zorgen. Geniet samen van een lekker fruithapje of laat je peuter een dutje doen.

Algemene tips om met tantrums om te gaan

Wat de oorzaak ook is, er zijn altijd een paar dingen die je peuter kunnen helpen tijdens een woedeaanval. Je ontdekt zelf welke tip het beste werkt voor jouw kleine.

1. Stay calm

Het kan soms pittig zijn om het hoofd koel te houden tijdens een flinke woedeaanval. Toch is dat vaak een goede manier om de rust terug te krijgen. Haal een paar keer diep adem en probeer kalm te blijven. Geef je kind de ruimte om uit te razen en langzaam te kalmeren. Daarna kunnen jullie eens bespreken wat er net gebeurde, zonder te mopperen.

2. Zorg voor afleiding

Tijdens een tantrum blijft je peuter in zijn eigen emoties hangen. Soms is afleiding dan precies wat je nodig hebt. Een leuk grapje, een favoriete knuffel of een lekkere boterham does the trick.

3. Erken de gevoelens van je peuter

De problemen van een peuter zijn voor ons misschien klein, maar voor je kleine enorm groot. Probeer te achterhalen wat de woedeaanval veroorzaakte en benoem het probleem. Een beetje erkenning kan al voor veel rust zorgen.

4. Geef niet toe

Peuters krijgen geen woedeaanval om hun zin te krijgen. Een tantrum is namelijk voor niemand leuk. Je wordt dus niet gemanipuleerd door je kleine. Toch is het belangrijk om niet zomaar toe te geven. Ontstaat er een woedeaanval omdat je kind geen snoepje mocht? Koop het dan niet af met zoetigheid. Je helpt je kind meer door samen te leren hoe je gezond omgaat met teleurstelling of verdriet.

You got this

Peuters blijven je altijd verrassen. Dat maakt ze zo leuk, maar soms zit je even met je handen in het haar. Onthoud dat een woedeaanval eigenlijk aangeeft dat je kind niet weet hoe hij om moet gaan met zijn gevoelens. Soms is een rustige ouder en een grote knuffel dan precies wat deze kleintjes nodig hebben.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.