Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Zwangerschapshormonen: dit doen ze met je

Zwangerschapshormonen: dit doen ze met je

Ben je zwanger? Dan voel je allerlei veranderingen in je lichaam. De baby is flink aan het groeien, terwijl jij je misschien wat emotioneler voelt of misselijk bent. Dat heb je natuurlijk over voor je kleine. Toch helpt het om te weten waardoor die kwaaltjes ontstaan. Daar is één simpel antwoord op: zwangerschapshormonen. Deze hormonen maken jouw lichaam een fijn thuis voor je baby en hebben allemaal belangrijke functies. Ontdek ze hier.

Humaan choriongonadotrofine (hCG)

Eigenlijk is hCG hét zwangerschapshormoon. Jouw zwangerschapstest sloeg positief uit omdat je lichaam dit hormoon heeft aangemaakt. Eigenlijk is hCG de motor achter de hele zwangerschap. Een warm nestje maken van de baarmoeder? Check. De embryo laten groeien? Check. Zo geeft hCG een signaaltje af waardoor je lichaam progesteron aanmaakt. Hierdoor wordt je baarmoederwand dikker en voorkom je een menstruatie. De embryo kan zich dus goed nestelen in je baarmoeder. Tegelijkertijd zorgt hCG ervoor dat de baby beschermd is tegen jouw immuunsysteem. Goed geregeld, hè?

Misselijkheid

Je baby kan niet groeien zonder hCG, het is een echte essential. Heb je te maken met (ochtend)misselijkheid? Grote kans dat dat te maken heeft met de aanmaak van hCG. Des te meer je lichaam van dit hormoon aanmaakt, des te meer je last hebt van misselijkheid. Maar nu weet je dat die misselijkheid ontstaat doordat je lichaam het perfecte nestje voor je baby aan het maken is.

Humaan choriongonadotrofine (hCG)

Progesteron

In de eerste tien weken maakt het geel lichaam progesteron aan. Hierna wordt die taak netjes overgedragen aan de placenta. Maar wat doet progesteron eigenlijk? Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederspier ontspannen blijft. Zo krijgt je baby de perfecte plek om te chillen tot het tijd is voor de bevalling. Ook dit hormoon zorgt voor bescherming tegen je immuunsysteem. Waar je lichaam normaal gesproken al het vreemde DNA af wil stoten, zorgt progesteron ervoor dat je baby wél gewoon mag blijven.

Gekke zwangerschapskwaaltjes

Heb je last van winderigheid, maagzuur of duizeligheid? Al deze zwangerschapskwaaltjes zijn te danken aan de aanmaak van progesteron. Het hormoon ontspant niet alleen je baarmoeder, maar ook je darmen. Dat verklaart die winderigheid! Ook je bloedvaten relaxen, waardoor je bloeddruk lager is. Haartjes op nieuwe plekken, reflux en misselijkheid zijn ook allemaal aan progesteron te koppelen. Maar onthoud: dit hormoon houdt jouw baby veilig in je buik!

Oestrogeen

Het is toch niet te geloven dat jouw baby zich in een paar maanden tijd tot een compleet mensje ontwikkelt? Dat is voor een groot deel te danken aan oestrogeen. Dit hormoon stimuleert de groei van je baby. Het zorgt ervoor dat alle organen zich goed ontwikkelen en dat de hormoonproductie van je baby op gang komt. Heb je over een paar maanden een lieve baby in je armen liggen? Dan komt dat vooral door oestrogeen. Ook jouw baarmoeder wordt blij van oestrogeen. Het hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder uiteindelijk beter reageert op de hormonen die vrijkomen rond de bevalling. Zo loopt de bevalling zo soepel mogelijk.

Die prachtige zwangerschapsglow

Je hebt misschien al gemerkt dat je een prachtige glow hebt gekregen tijdens je zwangerschap. Bedankt, oestrogeen! Een hoger oestrogeenniveau kan je huid een mooie boost geven. Daar staat wel een kleine prijs tegenover. Spataderen en misselijkheid worden namelijk ook veroorzaakt door dit hormoon. Tegelijkertijd neemt je eetlust toe. Helemaal goed, want je baby heeft genoeg voedingsstoffen nodig om te groeien! Zo werkt oestrogeen op allerlei manieren om jouw baby de beste start te geven.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help