Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - EHBO - eerste hulp bij overgeven

Eerste hulp bij overgeven

Als ouder heb je een sterke maag nodig. Zo kan het zomaar gebeuren dat je kind ziek is en moet overgeven. Soms ben je er op tijd bij en kun je een emmer aanreiken, andere keren zit het bed én alles daaromheen eronder. Uiteraard gebeurt dit altijd midden in de nacht als je lekker ligt te slapen. Hoe je hier het beste mee omgaat? Wij hebben een handig stappenplan voor je gemaakt.

Een handige stappenplan bij een overgevend kind

  1. Trek de vieze kleren uit en spoel je kind af onder de douche. Het douchen hoeft niet lang te duren.

  2. Geef je kind een schone pyjama. Kies voor een setje dat eventueel vies mag worden en die niet te strak zit om de buik.

  3. Laat je kind even rustig zitten voor de televisie of in jouw bed met een boekje of de iPad (dit mag gerust een keertje als je kleintje ziek is!). Zet een emmer binnen handbereik om nieuwe ongelukjes te voorkomen.

  4. Haal het beddengoed van het bed en stop het in de wasmachine samen met de vieze pyjama. Was het beddengoed op minimaal 60 graden.

  5. Is het matras vies geworden? Smeer dan wat baksoda op het gedeelte waar een vlek zit.

  6. Laat de slaapkamer even goed luchten. Zelfs midden in de nacht kun je het raam best even wijd open laten staan. Ook een luchtverfrisser kan helpen om de geur snel te verminderen.

  7. Geef je kind wat cola. Dit is een gouden middeltje tegen protesterende buikjes. Heeft je kleintje hier geen zin in of heb je geen cola in huis? Laat hem of haar dan (kleine slokjes) water of lauwe thee drinken.

  8. Wacht rustig totdat je kind zich weer wat beter voelt voordat je hem of haar weer naar bed brengt.

  9. Blijf alert. Het kan zomaar zijn dat je kind opnieuw moet overgeven. Slaap daarom samen of ga regelmatig bij hem of haar kijken. Mocht je erg diep slapen, dan is het misschien verstandig om je wekker te zetten.

  10. Het is de volgende dag extra belangrijk om je kind voldoende vocht te geven. Ook een zelfgemaakte kop kippensoep doet wonderen. Raadpleeg je huisarts als je kind blijft overgeven en/of andere klachten vertoont.

Tip: een matrasbeschermer is een lifesaver! Een matrasbeschermer zorgt ervoor dat je matras als nieuw blijft, zelfs als je kind overgeeft of een ander ongelukje heeft.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help