Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Eerste hulp bij waterpokken

Eerste hulp bij waterpokken

Wie kent ze niet, de welbekende waterpokken. Als het goed is heeft bijna iedereen dit zelf als kind gehad, maar sommige mensen hebben als kind de dans ontsprongen. Niet dat dat nou zo fijn is, maar daar komen we later op terug. Want zodra je zelf kinderen krijgt weet je gewoon dat het eraan zit te komen. Vroeg of laat krijgt jouw kindje hoogstwaarschijnlijk te maken met waterpokken. En is het niet bij zichzelf, dan hoor je het wel om je heen van ouders met jonge kinderen of op de kinderopvang, want… waterpokken gaan als een lopend vuurtje! Mocht jouw zoon of dochter nou toevallig net de waterpokken hebben gekregen of staan ze bij jou nog ‘op de agenda’? Lees dan snel verder, we hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waar je wellicht iets aan hebt als jouw kind de waterpokken heeft.

Wat zijn waterpokken?

Het waterpokkenvirus komt vooral voor bij kinderen en wordt meestal bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ongeveer 2 tot 3 weken na de besmetting begint het meestal met koorts en je kind kan zich soms niet zo lekker voelen. Na een dag komen er rode vlekken en blaasjes die erg kunnen jeuken. De meeste kinderen hebben last van jeuk en koorts, maar in sommige gevallen zijn er alleen wat pukkeltjes te zien en is je kind er niet ziek van. Waterpokken zijn wel heel besmettelijk, niet alleen via druppeltjes in de lucht, maar ook door het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Vanaf zo’n 1 tot 2 dagen voor de blaasjes verschijnen totdat de blaasjes korstjes hebben, meestal duurt dit ongeveer 10 dagen.

Wat zijn waterpokken?

Weg met de jeuk!

Heeft jouw kindje waterpokken? Probeer er dan voor te zorgen dat hij of zij zo min mogelijk jeuk heeft. Omdat de waterpokken zo jeuken is je kindje geneigd de blaasjes open te krabben, maar hierdoor kunnen blijvende littekens ontstaan, maar je kindje kan ook ontstekingen krijgen door de opengekrabde blaasjes.

  • Houd de nagels van je kindje schoon en kort! Zo wordt het krabben al lastiger.
  • Zorg voor voldoende afleiding en probeer (luchtige) kleding aan te trekken op de plekken waar de blaasjes zitten. Zo is jouw kindje minder bezig met de jeuk of vergeet zelfs dat het jeuk had.
  • Een havermoutbadje kan voor verlichting van de jeuk zorgen en bespoedigt de uitdroging van de blaasjes. Vul een washandje met havermoutvlokken, bindt dit dicht en leg het buideltje in het bad. Het water in het bad zal door het havermoutextract melkachtig wit worden, dit heeft een jeukstillende werking.
  • Gebruik geen zeep of shampoo en dep daarna je kindje voorzichtig droog.
  • Je kindje mag wel gewoon met lauwwarm water douchen of in bad, maar vermijd het zwembad met chloorwater!
  • Heeft jouw kindje héél erg jeuk? Smeer er dan iets verkoelends of jeukstillends op. Wij adviseren de mousse van KidsClin of KIDSNER Alexia, dit smeert makkelijk uit en heeft direct een verkoelend en verlichtend effect, net als de verkoelende lotion van Drs Leenarts. Ook de crème van donttellmum is een aanrader, de tube heeft een unieke kwast, waardoor je het heel hygiënisch direct op de blaasjes kunt smeren.

Pokkenfeest

Omdat je meestal zelf niet doorhebt wanneer je kind besmet is met het virus en het pas 2 tot 3 weken later tot uiting komt, mag in de meeste gevallen je kind gewoon naar de kinderopvang met waterpokken, indien je kindje zich goed voelt en geen koorts heeft. De besmettelijke periode heeft dan al plaatsgevonden, dus grote kans dat er vroeg of laat een waterpokken uitbraak is op de opvang.

Sommige ouders vinden dit ook niet erg, zij zijn blij dat hun kindje het dan gehad heeft en er vanaf is. Het kan namelijk ook voorkomen dat je kindje de waterpokken op vakantie krijgt en dan niet meer mag zwemmen of in het ergste geval, niet mag terugvliegen vanwege de besmettelijkheid! Mocht jouw kindje dus de waterpokken hebben, licht je vriendinnen met kleine kinderen in… Er zijn moeders die de natuur een handje willen helpen en wel zin hebben in een zogenaamd ‘pokkenfeestje’!

Waterpokken en de zwangerschap

Ben je in verwachting en heeft een kindje in je omgeving (of misschien wel jouw eigen kind) waterpokken? Ga dan na of jij zelf als kind waterpokken hebt gehad? Zo ja, dan ben je beschermd tegen het virus en is er niets aan de hand. Weet je het niet zeker, of heb je het als kind niet gehad, geef dit dan tijdig aan bij je huisarts en verloskundige. Omdat je zelf mogelijk nog geen afweerstoffen hebt opgebouwd, kan het krijgen van het virus als je zwanger bent ernstige gevolgen hebben voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kindje. Neem daarom het zekere voor het onzekere en probeer – hoe moeilijk ook – lichamelijk contact te vermijden met het kindje totdat de blaasjes ingedroogd zijn en korstjes hebben.

Heb je nog geen kinderen, maar hoop je dat je ooit mama mag worden? Ook dan is het alvast belangrijk om na te gaan of je zelf als kind waterpokken hebt gehad. Als dit niet het geval is, heb je de mogelijkheid om je alsnog te laten vaccineren tegen het waterpokkenvirus.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help