Top Teaser Lite - Inspiratie - Ouderschap - 26 - SS23 - Het eerste speelafspraakje

Het eerste speelafspraakje, hoe pak je dat aan?

De basisschool is een verrijking voor het sociale leven van je kind. Ineens zijn er tientallen kindjes om mee te spelen. Samen beleven ze de leukste avonturen op school, maar het is misschien ook wel leuk om thuis met elkaar te spelen! Tijd voor het eerste speelafspraakje dus. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Samen spelen is samen leren

Voor je kind is het super leuk om bij vriendjes te spelen. Een nieuw huis om te verkennen, speelgoed dat je thuis niet hebt, wat een feest! Tegelijkertijd is het heel leerzaam. Kinderen leren om samen te spelen en problemen op te lossen. Ze ontdekken hoe ze omgaan met de emoties van anderen en hoe ze compromissen sluiten.

Samen spelen is samen leren

Tips om de eerste playdate makkelijker te maken (voor jou en je kind)

Je kids achterlaten bij een wildvreemde, het voelt in het begin een beetje raar. Maar dat hoort er allemaal bij. Zo’n eerste speelafspraakje draait ook om grenzen verleggen. Gelukkig zijn er manieren om dat gemakkelijker te maken voor jou en je kind.

1. Maak duidelijke afspraken

Het is voor jou en de andere ouders fijn om duidelijke afspraken te maken. Hoe laat haal je je kind weer op na het speelafspraakje? Zo weet je zeker dat het voor iedereen goed uitkomt. Houdt je kind van duidelijkheid? Betrek ze dan ook bij de planning. “Papa of mama komt je over twee uur ophalen en daarna gaan we thuis eten”.

2. Wissel nummers uit

Het is natuurlijk spannend om je kind zomaar bij een vreemde te laten spelen. Geef jezelf wat gemoedsrust door nummers uit te wisselen met de ouders. Is er iets aan de hand? Verandert de planning of wil je kind even papa of mama spreken? Dan is dat zo geregeld.

3. Ga zelf mee

Ken je de ouders van het vriendje nog helemaal niet en zou je dat wel willen? Ga dan zelf mee op het speelafspraakje. Terwijl de kids zich vermaken, leer jij de ouders een beetje kennen. Je kunt meteen een oogje in het zeil houden om te zien of je kind hier goed op zijn plek is.

Dit is ook een perfecte oplossing wanneer je kleine het zelf nog wat spannend vindt om bij een vriendje af te spreken. De volgende keer is het vast al een stuk minder eng.

4. Met wie mag je kleine spelen?

De opvang, school, eventueel een oppas aan huis: je hebt het allemaal zorgvuldig uitgezocht. Maar over de vriendjes van je kind heb je weinig te zeggen. Deze kiest je kind helemaal zelf uit. Sommige vriendjes verwelkom je misschien met open armen, terwijl je bij andere speelmaatjes twijfels hebt over hun thuissituatie.

Lastige keuzes. Je wilt je kind niet teleurstellen, maar ook geen spijt hebben van een simpel speelafspraakje. Daarom is het zo belangrijk om op je gevoel af te gaan. Jij kent je kind het allerbeste. Wees dus niet bang om grenzen te stellen als het niet pluis voelt.

5. Let it go

Loslaten, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch helpt het je kind om zijn vleugels uit te slaan. Tijdens een playdate is er alle ruimte om spelenderwijs te leren. Het is dus echt een mijlpaal wanneer je kind voor het eerst uit school komt om te vragen of hij bij een maatje mag spelen. Voelt het goed? Maak een duidelijke afspraak, wissel nummers uit en laat je kleine lekker spelen. Eenmaal thuis hoor je vast wat voor leuke avonturen er beleefd zijn!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.