Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Het eerste feestje van je tiener? Zo pak je het aan

Het eerste feestje van je tiener? Zo pak je het aan

Party time! Voor tieners is het geven van het eerste échte feestje een leuke mijlpaal. Al je vrienden bij je thuis, lekker dansen en het héél laat maken: we hebben het allemaal wel ooit gedaan. Natuurlijk wil je wel dat dit feestje leuk is voor iedereen. Hoe pak je dat aan? Hier vind je een paar tips om het eerste tienerfeestje in goede banen te leiden.

Maak duidelijke afspraken

Een feestje op zijn tijd is super leuk, zolang jullie allemaal weten wat de afspraken zijn. Wil je niet dat je tiener het hele huis overneemt? Geef dan aan waar het feestje wél mag plaatsvinden en doe eventueel enkele andere ruimtes op slot. Zit er een maximum aan het aantal mensen dat welkom is? Ook dat bespreek je gewoon vooraf. Zo weet je tiener wat de grenzen zijn en weet jij dat het feestje goed verloopt.

Geef ze de ruimte

Toen jij een tiener was, vond je het vast niet fijn wanneer je ouders je de hele tijd in de gaten hielden. Dat geldt natuurlijk ook voor jouw tiener. Het is wel altijd goed om in de buurt te zijn, maar ga gewoon ergens anders in huis zitten. Kruip met een boek op bed of blijf 's avonds in de tuin zitten. Zo geef je je tiener de ruimte om lekker te feesten, terwijl er ook een volwassene in de buurt is. Win win!

Maak duidelijke afspraken

Geen alcohol, genoeg eten

Alcohol en tieners: het mag niet, maar het gebeurt wel. Zelfs wanneer je je eigen drankkast goed afsluit, kan het altijd gebeuren dat vrienden toch een fles drank meenemen. Het is vooral belangrijk dat je je kind een veilige basis geeft. Zorg dus voor genoeg eten, zodat alcohol niet op een lege maag gedronken wordt. En voelt iemand zich niet goed? Laat je tiener weten dat hij áltijd naar je toe mag komen voor hulp.

Check even in met de buren

Dit feestje is meteen een goede kans om je tiener meer te leren over goede omgangsvormen. Ga je tot in de late uurtjes feesten? Dan breng je vooraf de buren op de hoogte. Ga samen even langs of doe een briefje door de brievenbus. Spreek vooraf ook af wanneer de muziek wat zachter gaat. Zo weten de buren bijvoorbeeld dat de meeste herrie na middernacht voorbij is. Happy buren, happy feestje.

Laat het los

Je gunt je kind natuurlijk een super leuke avond met vrienden. Heb je goed met elkaar gepraat en zijn de basisregels duidelijk? Dan is het vooral tijd om los te laten. Laat je kind lekker genieten. Jij bent in de buurt, dus kunt gerust te hulp schieten wanneer iets niet helemaal loopt hoe het hoort. Je tiener heeft de avond van zijn leven en morgen gaan jullie gewoon samen alles opruimen en napraten over alle wilde avonturen die beleefd zijn!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help