Top Teaser Lite - Inspiratie - De Rapley methode

De Rapley methode: een speelse manier om kennis te maken met vast voedsel

Zodra je baby een paar maanden oud is, is het tijd om hem of haar vast voedsel aan te bieden. Hier zijn verschillende eetschema's en methodes voor bedacht, waaronder de Rapley methode. Wij vertellen je meer over deze methode, waarbij je baby zelf het vaste voedsel mag ontdekken

Wat is de Rapley methode?

De Rapley methode is een methode waarbij je kind op een speelse manier kennismaakt met vast voedsel. Zo leg je je kind voedsel (dat natuurlijk wel babyproof moet zijn) voor. Je baby mag vervolgens zelf met zijn of haar handjes én mond het eten gaan ontdekken. Het Rapley methode schema is heel vrij: je kind mag namelijk zelf bepalen wat en wanneer er gegeten wordt.

Waarom de Rapley methode?

De Rapley methode is een speelse en natuurlijke manier om vast voedsel te introduceren bij je kindje. Daarnaast denken veel mensen dat kinderen makkelijke eters worden als ze al vanaf jongs af aan kennis mogen maken met verschillende soorten voedsel en dit op hun eigen manier ontdekken. Tot slot is het belangrijk dat je kind zelfstandig leert eten én leert om te luisteren naar zijn of haar lichaam. Bij gepureerd eten krijgt je kindje namelijk vaak meer binnen dan hij of zij eigenlijk nodig heeft, terwijl bij de Rapley methode je kind altijd zelf de vrijheid behoudt.

Wanneer beter geen Rapley methode?

Als er in jouw familie of die van je partner voedselallergieën, voedselintoleranties of spijsverteringsproblemen voorkomen, is het beter om niet met de methode te beginnen voordat je advies hebt gevraagd aan de huisarts. Ook als je baby te vroeg is geboren, win je liever eerst even advies in. Kan je kind nog niet zelfstandig kauwen en/of zitten? Wacht ook dan nog even met het introduceren van de Rapley methode recepten.

Waarop letten bij de Rapley methode?

Allereerst moet je rekening houden met een flinke kliederboel. Je kind experimenteert met het eten en een groot deel belandt op de vloer. Daarnaast is de Rapley methode niet gevaarlijk, maar kan je kindje zich wel verslikken. Blijf daarom altijd bij je kindje. Voorkom bovendien verstikkingsgevaar door bepaald fruit (zoals druiven) klein te snijden. Tot slot is het bij de Rapley methode net iets lastiger om in de gaten te houden of je kindje voldoende eten binnenkrijgt. Begin dus met de methode als je kind ook nog borst- of flesvoeding krijgt.

Wat zijn de voordelen van de Rapley methode?

De Rapley methode biedt verschillende voordelen. Hieronder zetten we ze op een rijtje:

  • Je baby eet gezellig met de pot mee. Je maakt geen aparte gepureerde hapjes voor je kind, maar schotelt hem of haar in principe gewoon voor wat jij ook eet (mits dit geschikt is voor baby's). Denk hierbij bijvoorbeeld aan gekookte aardappelen, groentes en een stuk brood.
  • Je kind krijgt kleine porties binnen. Dit is goed voor de spijsvertering en zorgt ervoor dat je kind rustig went aan vast voedsel.
  • Doordat je kind zelf de controle houdt over hoeveel er gegeten wordt, leert je kind naar zijn of haar lichaam te luisteren. Op deze manier verklein je de kans op overgewicht in de toekomst.
  • Je kind maakt al vroeg kennis met verschillende soorten voedsel. Hij of zij is hierdoor in de toekomst minder kieskeurig en wordt – met een beetje mazzel – een goede en makkelijke eter.
  • Eten zelf in de mond stoppen, is goed voor de oog-handcoördinatie van je kleintje.
  • Doordat je kind zelf de controle houdt over wat hij of zij eet, groeit zijn zelfvertrouwen én zelfstandigheid.

Rapley methode vanaf wanneer toepassen?

Het wordt aangeraden om te beginnen met de Rapley methode vanaf 6 maanden. De meeste kindjes kunnen nu zelfstandig zitten en zijn tevens nieuwsgierig geworden naar vast voedsel. De Rapley methode en welke groente je mag geven aan een baby van zes maanden is vrij duidelijk: in principe alles als het maar goed gekookt is. Komkommer en tomaat mag wel rauw. Qua fruit mag ook bijna alles. Snijd bepaalde fruitsoorten echter wel in kleinere stukjes en verwijder pitten. Graansoorten bouw je rustig op. Begin bijvoorbeeld met wat stukjes brood en een rijstwafel. Als je kindje iets ouder is en gewend is aan verschillende smaken kun je hem of haar met de pot mee laten eten.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.