Top Teaser Lite - Inspiratie - Ouderschap - 26 - SS23 - Tips van een luizenmoeder

Heeft je kind last van luizen? Zo kom je ervan af.

Bijna elke ouder krijgt er wel eens mee te maken: hoofdluizen. Krijg jij spontaan jeuk als je denkt aan deze kriebelende beestjes? Maak je geen zorgen. Luizen zijn onschuldig en kunnen worden verwijderd zonder de haren kort te knippen. Wij zetten de beste tips om hoofdluizen te ontdekken én te bestrijden op een rijtje.

Tips van de luizenmoeder

Op veel scholen worden controles uitgevoerd door luizenmoeders. Het is echter geen gek idee om ook zelf je kinderen af en toe te controleren. Met behulp van een satéstokje kun je op zoek naar luizen en neten. Gebruik tijdens je zoektocht de volgende tips (die wij van een echte luizenmoeder hebben gekregen):

  • Luizen zijn dol op warme plekjes. Controleer daarom extra goed achter de oren en in de nek van de kids.
  • Je herkent hoofdluizen aan hun grijsblauwe of roodbruine kleur. Hoewel ze vrij klein zijn, spot je ze prima met het blote oog.
  • Zoek niet alleen naar luizen, maar ook naar neten. Neten zijn de eitjes van luizen en hebben een witachtige kleur. De neten zitten vaak aan het haar vastgeplakt.

Luizen verwijderen

De luizencontrole voer je uit wanneer je het haar van je kind kamt of in model brengt. Ook als je door de haren kroelt, voer je gemakkelijk even een snelle check uit. Heb je een beestje gespot of komt je kind thuis met de mededeling dat hij of zij luizen heeft? Gebruik dan de volgende tips om de luizen weg te krijgen:

  • Raak niet in paniek. Luizen zijn niet vies en niet gevaarlijk.
  • De meest effectieve manier om luizen weg te krijgen, is door het haar van je kind te kammen met een luizenkam. Leg een witte handdoek om de schouders zodat je goed ziet of er daadwerkelijk luizen uit het haar vallen. Druk de beestjes direct dood. Goed om te weten: je moet het kammen waarschijnlijk meerdere malen herhalen voordat alle luizen en neten verdwenen zijn.
  • Er zijn shampoos en lotions te koop waarmee je aan de slag kunt. Helaas zijn sommige luizenstammen resistent tegen bepaalde chemische middeltjes, waardoor dit niet altijd dé oplossing is. Alternatieve methodes zijn behandelingen met tea tree olie, azijn, olie en vaseline. Deze behandelingen zijn echter niet bewezen effectief.

Tip: het kammen kan (zeker als je kind lang, dik of krullend haar heeft) best pijnlijk zijn. Doe daarom wat crèmespoeling in het haar. Dit maakt het kammen een stuk makkelijker.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help