Top Teaser Lite - Inspiratie - Ouderschap - 26 - SS23 - Vanaf wanneer laat je kinderen alleen thuis?

Wanneer geef je je kids de vrijheid om alleen thuis te zijn?

Als de kinderen ouder worden, komt er een moment waarop ze niet meer overal mee naartoe willen. Hoewel dit volkomen normaal is (en belangrijk voor hun zelfvertrouwen en ontwikkeling), kan het voor jou als ouder best even spannend zijn. Want vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Gelden hier bepaalde regels voor en welke maatregelen moet je treffen? Wij zetten alle belangrijke informatie op een rijtje.

Wat zeggen ze in andere landen?

In sommige landen is de leeftijd waarop je je kinderen alleen thuis mag laten wettelijk vastgelegd. In Amerika verschilt dit per staat en wisselt de leeftijd tussen de zes en de veertien jaar. In Groot-Brittannië hebben ze het volgende stappenplan vastgelegd:

 • Kinderen jongeren dan 7 jaar mogen niet alleen thuis blijven.
 • Tussen de 8 en de 10 jaar mag een kind maximaal anderhalf uur alleen thuis zijn. Dit geldt alleen overdag.
 • Tussen de 11 en 12 jaar mag een kind – overdag – drie uur lang het fort bewaken.
 • Tussen de 13 en de 15 jaar mogen kinderen alleen thuis zijn. Er moet echter wel een ouder of verzorger thuis slapen.
 • Kinderen van 16 jaar of ouder mogen twee nachten achter elkaar alleen thuis blijven.
Wat zeggen ze in andere landen?

Volg je gevoel

Hoewel bovenstaand stappenplan prima als leidraad dient, is het belangrijk om altijd je eigen gevoel te volgen. Als ouder kun je het beste zelf inschatten of je kind klaar is voor deze verantwoordelijkheid. In Nederland is niet wettelijk vastgesteld vanaf wanneer een kind alleen thuis mag blijven. Wel verbiedt de Nederlandse wet (Artikel 255 uit het Wetboek van Strafrecht) hulpbehoevenden zonder toezicht thuis te laten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet de hond mag uitlaten terwijl de baby alleen thuis ligt te slapen.

Welke regels kun je aanhouden?

Vind je het lastig om een inschatting te maken? Kinderpsycholoog en opvoedcoach Tischa Neve heeft een aantal regels opgesteld die je kunt aanhouden:

 1. Schat de vaardigheden van je kind in. Houdt hij of zij zich aan afspraken? Kent hij de mogelijke gevaren in en om het huis?
 2. Bouw de tijd dat je kind alleen thuis is op. Begin altijd met korte momenten overdag. Je kunt dit langzaamaan uitbreiden als het goed gaat en iedereen zich er comfortabel bij voelt.
 3. Maak vooraf duidelijke afspraken. Wat mag er wel en wat mag er niet?
 4. Zorg voor een plan B. Welke buurvrouw staat paraat in geval van nood? En wie kan je kind bellen als er een probleem is?
 5. Leg je kind uit wat hij of zij moet doen bij noodgevallen. Bespreek verschillende scenario's en hang eventueel een stappenplan op. Noteer direct een aantal telefoonnummers die je kind kan bellen.
 6. Zorg dat je kind altijd de deur uit kan én weet waar hij of zij heen kan.

Onze conclusie is duidelijk: volg altijd je gevoel. Maak duidelijke afspraken en bouw het alleen blijven rustig op. Zorg ervoor dat je kind weet wat hij of zij moet doen in geval van nood en zorg voor een back-up. Succes!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help