Content Page - Inspiratie - 26 - SS23 - Waarom stellen peuters zoveel de vraag: waarom?

Waarom stellen peuters zoveel de vraag: waarom?

Met een peuter in huis is het bijna nooit stil. Zo kletst je kind je waarschijnlijk de oren van het hoofd. Daarnaast stellen peuters graag – de hele dag door – allerlei vragen. De absolute favoriet? Dat is waarom. Hoewel het best een uitdaging kan zijn om elke diepzinnige waarom-vraag van je kleintje te beantwoorden, is het wel belangrijk om de vragen serieus te nemen. Waarom dit zo is? Dat leggen wij je graag uit!

Wanneer begint de waarom-fase?

De meeste kinderen beginnen met waarom-vragen vanaf een jaar of drie. Waarom is de lucht blauw? Waarom blaffen honden? Waarom moet ik naar bed? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan stellen kinderen niet alleen vragen om een gesprek aan te knopen, maar ook omdat ze daadwerkelijk op zoek zijn naar informatie. Zo is je kind écht nieuwsgierig naar het antwoord.

Wanneer begint de waarom-fase?

Dol op informatie

Het onderzoek van de Universiteit van Michigan richtte zich op kinderen tussen de twee en de vijf jaar. Zo werd onderzocht hoe kinderen omgaan met de antwoorden die ze van volwassenen kregen op hun vragen. Het resultaat? De kinderen werden vooral blij van informatieve antwoorden. Antwoorden zoals "daarom" of "weet ik niet" werden niet als bevredigend ervaren. Sterker nog, de meeste kinderen bedachten constant nieuwe vragen om hun oorspronkelijke vraag toch beantwoord te krijgen. Hoewel informatieve antwoorden absoluut weer nieuwe vragen kunnen oproepen, is het dus wel de beste manier om te reageren op de vraag van je peuter.

Wat als je het antwoord écht niet weet?

Peuters stellen de meest creatieve en bijzondere vragen. Op lang niet alle vragen weet je het antwoord en ook een rondje Google biedt niet altijd een pasklare oplossing. Wat je wel kunt doen? Dat is samen nadenken over het antwoord. Zo voelt je kind zich niet geremd in het stellen van vragen. Hij of zij weet bovendien dat de vragen serieus worden genomen. Dit is belangrijk voor jullie vertrouwensband en voor het zelfvertrouwen van je kind.

Waarom stellen de kinderen de waarom-vraag?

Het stellen van vragen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Dit is niet alleen vanwege de antwoorden die hij of zij krijgt, maar ook doordat je peuter ontdekt dat gedachten omgezet kunnen worden in vragen. Je kind leert bovendien om vragen te formuleren. Uiteraard kun je deze fase met beide handen aangrijpen om je kind nieuwe dingen te leren en bepaalde (lastige) onderwerpen bespreekbaar te maken. Uiteraard kun je je informatie ook halen uit educatieve filmpjes en boekjes. Hier is je leergierige kind nu helemaal klaar voor. Ga samen op onderzoek uit en wie weet leer ook jij nog nieuwe dingen.

De waarom-fase gaat vanzelf weer over. Na verloop van tijd stelt je kind een stuk minder lastige vragen. Tot die tijd mag je je hersens echter breken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Wat is de meest bijzondere vraag die jij ooit kreeg van jouw peuter? En wat was jouw (creatieve) antwoord hierop?

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help