Top Teaser Lite - Inspiratie - Ouderschap - 26 - SS23 - Verbrand door de zon

Wat te doen als je kind verbrand is door de zon?

Buitenspelen: de meeste kinderen zijn er gek op. Het kan echter zomaar gebeuren dat je kind iets te lang in de zon speelt en verbrandt. De kinderhuid is namelijk extra gevoelig voor uv-stralen en wordt – zelfs als je je kind insmeert – behoorlijk snel rood. Ben je benieuwd wat je nu het beste kunt doen? Lees dan snel verder.

Eerste hulp bij verbranding

Je kind is lekker aan het spelen in de tuin, in het zwembad of op het strand. Ineens valt het je op dat de schouders of het gezicht toch een beetje rood beginnen te worden. Probeer dan om direct actie te ondernemen. Zo is het belangrijk dat je je kind uit de zon haalt. Koel de huid door met een natte handdoek te deppen of maak een lauwe douche of een badje klaar. Smeer de huid daarna in met een aftersun of een bodylotion met een hydraterende en verkoelende werking. Heb je die niet in huis? Ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals komkommer, aloë vera of yoghurt hebben een verkoelend effect. Smeer de huid regelmatig in en zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt. Zo voorkom je dat hij of zij uitdroogt.

Eerste hulp bij verbranding

Ziek door de zon

Nadat je kind verbrand is, kan hij of zij last hebben van een rode en pijnlijke huid. De huid kan later gaan vervellen en jeuken. Meestal zie je pas of je kind is verbrand 6 tot 12 uur nadat hij of zij in de zon heeft gezeten. Met felle zon zie je het soms al binnen 2 uur. Bij ernstige verbranding kan je kind ziek worden. Zo kan hij of zij hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Bij klachten zoals zwellingen, koorts, koude rillingen, blaren en hartkloppingen is het belangrijk om een arts raad te plegen. Houd je kind nadat hij of zij verbrand is een aantal dagen uit de zon. Zo krijgt de huid optimaal de kans om te herstellen. Zijn er blaren zichtbaar op de huid? Leg je kind dan uit dat hij of zij – hoe lastig ook – hier niet aan mag krabben. Zo verklein je de kans op infecties. Kleine kindjes kun je eventueel laten slapen met wantjes om het krabben te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Probeer te voorkomen dat je kind verbrandt door de zon door hem of haar goed en regelmatig in te smeren. Wij hebben een stappenplan geschreven waarin je precies terugvindt welke zonnebrandcrèmes het beste passen bij jouw kids. Daarnaast delen we in ons stappenplan handige smeerregels. Ook de volgende tips helpen om de huid van je kind te beschermen.

  • Met name op de warmste uren van de dag is het verstandig om je kind niet in de volle zon te laten spelen. Kies liever voor een schaduwrijk plekje (bijvoorbeeld onder een parasol).
  • Laat je kind beschermende kleding en een hoedje/petje dragen. Bij het zwembad en op het strand zijn uv-werende kleding een echte aanrader.
  • Houd je kind goed in de gaten en geef hem of haar voldoende water. Waterijsjes tellen ook!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help