Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Je kind voorbereiden op de eerste schooldag, hoe doe je dat?

Je kind voorbereiden op de eerste schooldag, hoe doe je dat?

De eerste schooldag, spannend hoor! Maar ook een bijzondere mijlpaal. Je kleine gaat weer een hele nieuwe wereld ontdekken, vol leuke vriendjes en fijne lessen. Tegelijkertijd is het een flinke verandering in zijn belevingswereld. Wil je de overgang zo makkelijk mogelijk maken? Kijk dan of deze tips helpen.

Wanneer ga je je voorbereiden?

Waar sommige kinderen het liefste zo goed mogelijk voorbereid zijn, doen andere kinderen het beter wanneer ze minder tijd hebben om te piekeren. Jij kent je kleine het beste, dus probeer in te schatten waar je goed aan doet. Helpt het om een maand van tevoren een aftelkalender te maken tot de eerste schooldag? Of is het juist beter om een paar dagen vooraf pas aan te geven dat school bijna gaat beginnen?

Wanneer ga je je voorbereiden?

Benut de wendagen

De eerste tijd op school is altijd wennen. Gelukkig bieden vrijwel alle scholen wendagen aan. Die zijn niet alleen fijn voor je kind, maar ook voor de juf of meester. Zo leren ze jouw kind alvast een beetje kennen. Vindt je kind een hele wendag nog te spannend? Kijk dan of je ook voor een uurtje langs mag komen. Even over het schoolplein wandelen kan ook al een fijne eerste stap zijn.

Ga samen shoppen

Een van de pluspunten van school? Je mag gaan shoppen! Ga samen met je kind naar de winkel en zoek alle benodigdheden uit. Online winkelen kan natuurlijk ook, dat is net zo snel. Een broodtrommel in een vrolijke kleur of een rugzak met een favoriet tekenfilmfiguur: het mag allemaal. Deze spulletjes kunnen ervoor zorgen dat je kind met meer plezier naar school gaat.

Praat én lees over school

Die eerste schooldag gaat misschien gepaard met allerlei vraagtekens. Wat ga ik straks doen op school? Waarom moet ik daar eigenlijk naartoe? En hoe ziet de dag eruit? Praat daarom ook over wat er allemaal op school gebeurt. Leuk speelgoed om mee te spelen, maar ook boekjes lezen of leren tellen. Ga samen naar de bibliotheek en zoek een boek uit over school. Zo is je kind al iets meer voorbereid.

Check wat je kind allemaal al kan

School is de plek om nieuwe dingen te leren, maar het is ook fijn wanneer je kind alvast wat dingen zelf kan. Naar de wc, handen wassen, zichzelf aankleden: het zijn allemaal handige skills. Heeft je kleine nog wat hulp nodig met het een of het ander? Kaart het dan even aan op school, dan helpen zij een handje. It takes a village!

Relax en geniet van deze nieuwe fase

De eerste schooltijd is wennen voor jullie allebei. Een nieuw ritme en allerlei nieuwe indrukken, het is niet niks. Maar dat komt helemaal goed! Je kind vindt na verloop van tijd echt wel zijn draai op school en jij ook. Over een tijdje voelt die eerste schooldag als een eeuw geleden.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help