Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - 8 stappen om je kind zindelijk te maken

Zo help je je kind om zindelijk te worden

Toont je kind steeds meer interesse in alles wat er op de wc gebeurt? En ben jij de vieze luiers stiekem ook wel een beetje zat? Begin dan met de zindelijkheidstraining! Wij hebben tips en een handig stappenplan voor je gemaakt.

Wanneer begin je met de zindelijkheidstraining?

Als je kind een jaar of twee is, is hij of zij lichamelijk én geestelijk klaar voor de zindelijkheidstraining. Hoewel sommige kids iets eerder of iets later toe zijn aan deze mijlpaal is het wel verstandig om je kind zindelijk te maken voordat hij of zij 4 jaar oud is. Een basisschool hoeft je kind namelijk niet te accepteren als hij of zij nog luiers draagt.

Wat heb je nodig?

Om met de training te beginnen, heb je een potje en/of toiletbrilverkleiner nodig. Ga daarnaast samen shoppen voor leuke onderbroeken. Wedden dat je kind niet kan wachten totdat hij of zij deze aan mag? In sommige gevallen is het handig om boekjes over het onderwerp en stickers om je kind te belonen in te slaan.

Stap één: kies een goed moment

Kies een goed moment om te beginnen. Zo moet je kind lichamelijk en geestelijk klaar zijn voor de training, maar moet ook jij even de tijd hebben om samen aan de slag te gaan. Ook als er stressvolle gebeurtenissen (zoals de geboorte van een broertje of zusje of een verhuizing) op de planning staan, kun je beter even wachten.

Stap twee: introduceer het onderwerp

Introduceer het onderwerp door samen boekjes te lezen, filmpjes te kijken en liedjes te zingen. Vertel je kind wat er gaat gebeuren en neem hem of haar eventueel eens mee naar de wc. Koop alvast een potje waar je kind mee mag experimenteren. Laat bijvoorbeeld zijn favoriete knuffel eens naar het (schone) potje gaan.

Stap drie: bereid je voor

Bereid je goed voor op de zindelijkheidstraining. Koop kleding die makkelijk uit te trekken is en vertel je omgeving over de training. Zo kan ook op de oppas/kinderopvang rekening houden met mogelijke ongelukjes. Een goed moment om te beginnen, is in de zomervakantie. Als het warm is, kan je kind even lekker enkel in een onderbroek rondlopen.

Stap vier: luier uit!

Nu is het tijd om de luier uit te doen en een onderbroek aan te doen. Begin overdag en op een moment dat je nergens heen hoeft. Vertel je kind dat hij of zij vanaf nu zijn behoefte op het potje mag doen!

Stap vijf: kies een vast moment voor het potje

Kies een vast moment om even naar het potje te gaan. Veel kinderen moeten naar de wc als ze net wakker zijn en als ze net gegeten of gedronken hebben. Ga meerdere malen per dag naar het potje en wees niet teleurgesteld als je kind niks doet. Even proberen is voldoende!

Stap zes: blijf positief

Ongelukjes horen erbij. Blijf positief en word niet boos als je kind een ongelukje heeft.

Stap zeven: belonen

Beloon elk plasje of het poepje op het potje of de wc met een compliment en high five. Ook stickers of een klein snoepje kunnen stimulerend werken. Zodra je kind volledig zindelijk is, wacht hem of haar natuurlijk een cadeautje of andere beloning!

Stap acht: 's nachts zindelijk

Als je kind overdag zindelijk is, kun je kijken of dit ook 's nachts lukt. Houd er rekening mee dat je dit niet kunt trainen en dat het soms wat langer duurt. Begin door 's avonds voor het slapen gaan naar de wc te gaan. Merk je dat de luier 's ochtends steeds vaker droog is? Dan is je missie geslaagd. Veel succes!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help