Top Teaser Lite - Categorie - Subcategorie - Kalenderweek nummer - Seizoen - Campagne - Personalisatie - Funded - Overig

Aanvullend ouderschapsverlof

Verwelkom je binnenkort een kleine of heb je onlangs een baby gekregen? Dan is het goed om te weten waar je allemaal recht op hebt, zeker als partner. Misschien vind je het fijn om snel weer aan het werk te gaan, maar het is ook waardevol om extra tijd door te brengen met je partner en kleintje. Daar zijn in Nederland verschillende regelingen voor, waaronder aanvullend ouderschapsverlof. Wat houdt dit precies in en hoe vraag je het aan? Hier vind je de antwoorden die je zoekt.

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Als partner heb je in Nederland standaard recht op één week geboorteverlof. Dat is al heel fijn, maar misschien voelt die periode veel te kort om weer aan het werk te gaan. Daarom is er sinds 2020 ook aanvullend ouderschapsverlof. Dit is een extra verlofperiode die je als partner aan kunt vragen. Deze extra verlofperiode gaat altijd pas in na je eerste week normaal ouderschapsverlof. Houd er ook rekening mee dat je het aanvullende ouderschapsverlof altijd in de eerste zes maanden na de geboorte van je kleine op moet nemen.

Hoelang duurt aanvullend ouderschapsverlof?

Er zit geen minimum aan het aanvullende geboorteverlof, maar wel een maximum. Dit speciaal type verlof geldt maximaal vijf weken. Werk je normaal gesproken vijf werkdagen per week? Dan heb je dus recht op 25 verlofdagen. Bij een werkweek van vier dagen heb je recht op twintig verlofdagen. Je kunt ervoor kiezen om deze vijf weken achter elkaar op te nemen, maar het is ook mogelijk om de dagen te spreiden. Zo kun je ervoor kiezen om enkele maanden een extra vrije dag in te plannen, bijvoorbeeld wanneer je partner ook weer aan het werk is en jullie de zorg voor de kleine zo goed mogelijk willen verdelen.

Is aanvullend geboorteverlof betaald?

Fijn, die extra tijd met je kleine, maar hoe zit het eigenlijk met je inkomsten? Je wilt misschien niet inleveren op je gebruikelijke loon, maar wel van wat extra vrije dagen genieten. Daar hoef je je geen zorgen over te maken wanneer je gebruikmaakt van het aanvullend ouderschapsverlof. Dit is namelijk betaald verlof dat via een uitkering van het UWV bekostigd wordt. Je werkgever hoeft hier dus niet voor te betalen, terwijl jij wel betaald krijgt. Houd er wel rekening mee dat de uitkering maximaal 70% van jouw gebruikelijke dagloon bedraagt. Je levert dus wel iets aan inkomen in, tenzij je werkgever besluit om het verschil aan te vullen.

Wat is het verschil tussen aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof?

Dit zijn twee aparte regelingen die je meer vrije tijd geven na de geboorte van je kind. Aanvullend geboorteverlof mag je enkel in het eerste half jaar aanvragen en bedraagt maximaal vijf weken. Betaald ouderschapsverlof mag je in het hele eerste levensjaar aanvragen en bedraagt maximaal negen weken. Ook bij die regeling ontvang je 70% van je salaris.

Je kunt ervoor kiezen gebruik te maken van beide regelingen. Zo krijg je extra veel vrije dagen in het eerste levensjaar van je baby, maar je levert dan wel wat in op je loon. Het verlof heeft geen invloed op je pensioen en je vakantiedagen, al kan er wel een verschil zijn wanneer je normaal gesproken bovenwettelijke vakantiedagen opbouwt. Vraag dit dus even na bij je werkgever.

Hoe vraag je aanvullend geboorteverlof aan?

Je vraagt aanvullend geboorteverlof aan minimaal vier weken voor de ingang van het verlof. Dat doe je door een brief of e-mail naar je werkgever te sturen. In deze aanvraag laat je weten wanneer je het verlof op wilt nemen, hoelang dit verlof is en over hoeveel weken je het verlof wilt spreiden. Je werkgever mag in theorie tegen je aanvraag ingaan, maar alleen wanneer hij daar zeer zwaarwegende redenen voor heeft. Dat betekent dat je verlof in de praktijk bijna altijd wordt goedgekeurd.

Wat als je kindje onverwacht te vroeg geboren wordt? Dan wil je natuurlijk wel je verlof op kunnen nemen. Daarom is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk om direct verlof op te nemen, zonder de wachtperiode van vier weken. Meld het verlof wel zo snel mogelijk bij je werkgever.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.