Top Teaser Lite - Inspiratie - 19 - SS23 - 18 kraam- en cadeautips voor de grote broer of zus!

18 kraam- en cadeautips voor de grote broer of zus!

Van ‘onze kleine’ naar ‘onze oudste’, jouw eerstgeborene wordt grote broer of zus! Met de uitgerekende datum in zicht, kom je aan bij de voorbereidingen op de bevalling. Maar ook een belangrijk moment daarna: het introduceren van de baby bij je eerste kindje. Niet alleen de eerste ontmoeting maakt vaak veel indruk op jouw eerstgeborene, ook alle cadeautjes voor de baby kunnen soms nogal overweldigend zijn. Daarom is het leuk om, namens de baby of als ouders zelf, ook je oudste kindje iets te geven op dit speciale moment. Alleen wat…? Moet dit dan iets memorabels zijn wat zij hun leven lang zullen bewaren en koesteren? Wij hebben wat tips voor je op een rij gezet!

1. Stel een cadeaumandje samen

Het is helemaal niet nodig om mega cadeaus te geven. Het gaat er juist om dat je oudste ook elke dag een momentje in het zonnetje staat, dat zij zich ook belangrijk voelen en gezien worden en niet vergeten worden. Maak een mooie mand en stop er voor een aantal dagen leuke cadeautjes in.

2. Geef een knuffeltje

Het is een leuk idee om de oudste zélf iets aan de baby te laten geven wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Is jouw oudste bijvoorbeeld onafscheidelijk met zijn knuffel? Koop dan precies zo’n knuffeltje, die jouw oudste dan aan de baby kan geven. (Doe er wel iets herkenbaars aan, bijvoorbeeld twee verschillende strikjes, zodat je ze uit elkaar kan houden!) Hij zal als geen ander weten hoe waardevol dat cadeau is! Zeker als de jongste net zo verknocht zal raken aan die knuffel als hij zelf is, zal de oudste er best trots op zijn dat dat zijn cadeau is geweest aan de baby.

3. Een geboortetraktatie met 'grote broer/zus' erop

Alles met grote broer of zus erop is leuk voor jullie, maar zij hebben er zelf niet zo veel aan. Natuurlijk is het wel leuk voor de eerste foto, tijdens het uitdelen van een geboortetraktatie aan hun Kinderdagverblijf of Peuterspeelzaal klasje, of natuurlijk vooraf als zwangerschapsaankondiging!

4. Kraamzorg outfit

Veel kraamzorgorganisaties bieden op hun website een kleine versie van de kraamzorg outfit aan. Denk aan een doktersjasje en een mini stethoscoop. Bestel dit alvast voor de bevalling om zo de grote broer/zus helemaal te betrekken in alle handelingen met de nieuwe baby, zo voelen zij zich groot, belangrijk en betrokken.

5. Een functioneel cadeautje

Een functioneel cadeau is om ze iets te geven dat echt laat zien dat zij al groter zijn. Een mooie beker, broodtrommel, snackbox of rugzakje om later mee te geven naar de opvang.

6. Een puzzel of spelletje

Geef een leuk cadeau waarbij een ouder erbij moet gaan zitten of moet helpen, zoals een puzzel, spelletje of iets educatiefs. Zo krijgen ze meteen wat 1 op 1 tijd met papa of mama, wat hen een fijn gevoel geeft. Het kan, zeker in het begin, heel lastig zijn om de aandacht te verdelen tussen meerdere kids, dus iets om ze exclusieve aandacht te geven is een goed idee.

7. Ga erop uit

Ook een ‘uitje’ geven met opa en oma of een oom/tante, zodat je kindje er even uit is en de volle aandacht krijgt, is leuk voor in de mand. Dit kan heel simpel en voordelig, naar het bos, de kinderboerderij of een speeltuin volstaan perfect. Het is heel fijn dat je hiermee als ouders ook even kan worden ontzien.

8. Samen een boek lezen

Een boekje over grote broer/zus worden of zijn. Dit is niet alleen fijn om samen te lezen, maar opent ook het gesprek om te praten over deze grote verandering in het leven van je kleine.

9. Twinning is winning

Geef iets wat hetzelfde is, ook wel twinning genoemd. Vooral de mama’s vinden dit vaak leuk in kleding, maar het kan ook met iets anders gedaan worden. Bijvoorbeeld met een knuffeltje, zodat de oudste ziet dat ze als kindjes echt bij elkaar horen, hetzelfde krijgen en gelijk zijn voor de ouders.

10. Ontdek wat ze samen kunnen doen

Geef iets dat ze samen kunnen doen zoals in bad gaan, of naar het zwembad gaan. In ieder geval iets wat kleine baby’s al vrij snel ‘kunnen’, omdat samen spelen nog wel even op zich laat wachten. Denk aan een 2-persoons kinderbadje, zo kunnen ze lekker samen badderen. Maak het af met leuk badspeelgoed!

11. Geef een babypop

Geef jouw kleintje een babypop om het verzorgen van de baby na te bootsen. Al zullen ze ook heel erg graag een flesje geven aan de echte baby. Als zij naast jou de babypop in bad kunnen doen, terwijl jij de baby in bad doet, zijn ze vast helemaal in hun element.

12. Ga voor een serviessetje

Een theeservies setje of pratende theepot is ook leuk zodat ze de kraamvisite van thee kunnen voorzien, net zoals papa en mama of de kraamverzorgster dat doet. Het betrekken van het kind in alle handelingen/na laten doen heeft als gevolg dat ze het allemaal accepteren, zich niet buitengesloten voelen of het gek vinden dat het anders is dan eerst. Maar ook een dokterssetje kan een idee zijn om bepaalde handelingen van de kraamverzorgster bij de baby na te bootsen op hun pop of knuffel.

13. Wie is je kindje's favoriete tv-figuur?

Het is ook een goed idee om een van de cadeautjes van hun favoriete figuur of tv-programma zoals te laten zijn, dan weet je zeker dat je goed zit. Het fijne hiervan is dat ze er echt even zoet mee zijn en jij even een momentje rust hebt.

14. Geef je oudste ook een plekje

Zorg dat jouw oudste ook een eigen plekje krijgt. Zoals de baby de box heeft met babyspeelgoed, kan dit ook helpen je oudste kindje zijn/haar eigen draai te laten vinden in deze grote verandering binnen het gezin. Een speelkleed, een tafeltje met krukjes of bureautje met speelgoed en boekjes voor grotere kindjes wat echt helemaal van hun is, kan een fijn plekje zijn om even terug te trekken. Zo kunnen ze de nieuwe gezinssituatie verwerken en opnieuw hun plek vinden binnen het gezin.

15. Laat je oudste opendoen voor kraamvisite

Je kunt natuurlijk ook de grote broer/zus de deur open laten doen voor alle kraamvisite zodat er meteen aandacht is voor je oudste kindje, aangezien iedereen die binnenkomt vaak meteen op de schattige kleine baby af vliegt. 😉

16. Laat je kindje cadeautjes uitpakken

Je kunt je kindje de cadeautjes voor de baby laten uitpakken omdat de baby dit natuurlijk nog niet zelf kan. Kinderen zijn vaak enthousiast over cadeaus, zelfs als ze niet voor hen zijn en zo zal je kindje zich weer groot en trots voelen.

17. Geef hem of haar de mogelijkheid om te helpen

Ook kan je oudste de kraamzorg of de partner helpen met beschuitjes maken en drinken inschenken. Dit kan natuurlijk middels hun eigen theeserviesje of met keukenspeelgoed.

18. Een baby fotoshoot

Ergens na je eerste kraamdagen is het leuk een kleine fotoshoot thuis te doen met je kindjes. Boek een newborn- of familieshoot bij een fotograaf of ga zelf aan de slag! De oudste vindt het vaak mooi om de baby zelf vast te mogen houden op de foto, wat een mooi plaatje levert dat op!

Een nieuwe rol als broer of zus

Hoe leuk is het om voor jouw oudste een koffertje met naam of een mandje te maken zoals een kraammand, met voor elke dag een (klein) cadeautje daarin zolang de kraamzorg in huis is. Dit omdat die periode toch anders dan anders is, het is nieuw, spannend én dit zijn de eerste dagen van de verdeelde aandacht. De partner is (meestal) thuis, mama is anders dan normaal, er is opeens kraamzorg in huis en je kindje is niet meer het enige kindje. Een hele hoop om te verwerken voor zo’n klein mensje! Daarom is het niet onverstandig om goed voorbereid te zijn op deze bijzondere week.

Het mandje kun je in of bij de wieg zetten wanneer je kindje de baby voor het eerst ontmoet. Het geeft je kindje het idee dat de baby dit aan hem/haar geeft en zo laat weten; de baby denkt aan je en je wordt niet vergeten, de baby is heel blij dat hij/zij bij jou in huis mag komen wonen en jou als grote broer/zus heeft. Dit geeft direct een positief gevoel over de baby bij je kindje. Deze beloning bevestigt ook de (nieuwe) rol van grote broer of zus. Wij hebben een paar leuke kraam- en cadeautips op een rijtje gezet!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help