Top Teaser Lite - Categorie - Subcategorie - Kalenderweek nummer - Seizoen - Campagne - Personalisatie - Funded - Overig

Krampjes bij je baby

Bijna iedere baby krijgt er vroeg of laat wel mee te maken: krampjes. Heel vervelend, vooral voor zo'n klein kindje. Daarom wil je weten wat je kunt doen om krampjes te verminderen. Welk eten laat je liever staan bij krampjes bij een baby? Of wat kan een mogelijke oorzaak zijn? Wij vertellen je alles wat je wilt weten.

Waarom krijgen baby's krampjes?

Je baby is zich volop aan het ontwikkelen. Waar onze magen gewend zijn aan ons dagelijkse eetpatroon moet het maagje van je baby nog aan alles wennen. Dat maakt het verteren van voedsel lastiger. Er ontstaat meer gas tijdens het verteren, wat weer voor krampjes zorgt. Voor een deel horen krampjes dus gewoon bij het groeiproces van je baby. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die krampjes kunnen veroorzaken of verergeren.

Gulzig drinken

Lijkt jouw baby de fles in no-time leeg te drinken? Dan is hij waarschijnlijk wat te gulzig. Tijdens het snelle drinken hapt je kleine ook veel lucht mee, wat weer voor gas in de buik zorgt. Dat kan voor vervelende krampjes zorgen.

Te veel drinken

Je wilt je baby alle voedingsstoffen geven die hij nodig heeft, maar hoeveel is te veel? Wanneer baby's te veel voeding binnenkrijgen, ontstaan er ook krampjes.

Andere voeding

Kleine veranderingen kunnen veel impact hebben op het leven van je baby, zoals een ander merk kunstvoeding. Ook de overstap van borstvoeding op kunstvoeding maakt de maag van je kleine mogelijk van streek. Dat zorgt weer voor krampjes.

Allergieën

Soms ontstaan krampjes doordat je baby allergisch is voor koemelkeiwitten. Deze eiwitten zitten in kunstvoeding, maar kunnen ook in borstvoeding zitten wanneer de moeder koemelkproducten eet of drinkt.

Hoe herken je krampjes?

Krampjes ontstaan meestal 20 tot 30 minuten nadat je je baby hebt gevoed. Je merkt dat je kleine wat onrustig wordt, met zijn beentjes begint te trappelen of zijn vuistjes balt. Scheetjes en een rood gezicht horen ook bij de krampjes.

Zo help je je baby bij krampjes

Als ouder wil je er alles aan doen om het je kindje zo comfortabel mogelijk te maken. Er is geen gouden tip voor krampjes bij een baby, maar het is goed om te weten wat te doen bij krampjes bij je baby. Daarom geven wij je een paar tips.

Laat je baby rustig drinken

Er zijn verschillende trucjes om je baby rustiger te laten drinken. Zo kun je hem eerst een paar minuten een fopspeen geven. Zo is zijn zuigkracht al wat afgenomen op het moment dat je hem gaat voeden. Neem ook een pauze wanneer je baby halverwege het flesje is. Zo kan het eten wat zakken. Zet eventueel een speen met een kleinere opening op de fles.

Voorkom lucht in de fles

Schud je de melk flink voordat je je baby gaat voeden? Dan ontstaat er veel lucht in de fles, die je baby uiteindelijk weer inslikt. Schud dus niet te hard en gebruik eventueel een andere fles die minder lucht doorlaat.

laat je baby boeren

Stimuleer je baby altijd om een boertje te laten na het voeden. Zet je baby met krampjes in een houding over je schouder en klop wat op zijn rugje. Meestal komt er wel een boertje los, wat de kans op krampjes wat kleiner maakt.

troost je kleine

Krampjes zijn niet helemaal te voorkomen. Neem je kleine daarom bij je en geef hem wat troost. Vertrouw je de oorzaak van de krampjes niet helemaal? Neem dan contact op met het consultatiebureau om de oorzaak te achterhalen.

Wanneer zijn krampjes bij je baby het ergst?

Het is natuurlijk vervelend om te zien dat je baby zich zo oncomfortabel voelt. Gelukkig zijn krampjes meestal een tijdelijk probleem. Ze zijn het ergste in de eerste maanden van zijn leventje, met een piek rond de zes of acht weken. Is je baby de drie of vier maanden gepasseerd? Dat is meestal het punt waarop de krampjes weer verdwijnen.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help