Top Teaser Lite - Inspiratie - Ouderschap - 26 - SS23 - Onderbroekenlol en de poep- en plasfase

Onderbroekenlol en de poep- en plasfase

Met kinderen in huis is het nooit saai. Zo maak je verschillende fases door, waarvan sommige een uitdaging kunnen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de poep- en plasfase. Tijdens deze ontwikkeling heeft je kind de grootste lol om alles wat met poep en plas te maken heeft. Ben je benieuwd hoe je als ouder het beste met deze grapjes om gaat? Wij zetten een aantal tips op een rijtje!

Grenzen opzoeken

De poep- en plasfase begint meestal als je kind een jaar of 3 is (en zindelijk wordt) en kan duren tot je kind ongeveer 8 jaar oud is. De meeste kinderen hebben prima door dat poep en plas niet zulke nette woorden zijn. Ze proberen daarom (op een redelijk onschuldige manier) grenzen op te zoeken en een reactie uit te lokken. Zo is het voor een peuter of kleuter hilarisch om "poep" te

Hoe ga je het beste om met de poep-en plasfase?

1. Negeren

Het is soms best lastig om niet te lachen of boos te worden als je kind een vies grapje maakt. Toch is negeren wel de beste tactiek. De lol is er immers snel af als je nergens op reageert.

2. Stop met meespelen

Als je samen een spelletje aan het doen bent en je kind steeds vieze woorden blijft zeggen, is het een optie om te zeggen dat je niet langer meespeelt. Geef aan dat je het niet leuk vindt om naar deze woorden te luisteren en dat je om deze reden stopt met spelen.

3. Draai het om

Soms is humor de beste manier om ongewenst gedrag te stoppen. Laat je kind gedurende 5 minuten alleen maar vieze woorden zeggen. Wedden dat je kind na twee tot drie minuten klaar is?

4. Trek één lijn

Hoewel één lijn trekken best lastig is, is het wel belangrijk om samen met je partner te bespreken hoe jullie reageren op bepaalde woorden en grapjes. Zo is het natuurlijk niet de bedoeling dat papa in lachen uitbarst, terwijl mama het juist vervelend vindt. Ga niet in discussie waar je kind bij is, maar overleg dit op een rustig moment met elkaar.

5. Heb geduld

De poep- en plasfase gaat – net als alle andere fases – vanzelf over. Heb dus geduld en adem even diep in en uit als je kind weer eens over de grond rolt van het lachen om zijn of haar eigen grapjes!

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help