Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Wat te doen wanneer je kind emoties fysiek uit?

Wat te doen wanneer je kind emoties fysiek uit?

Als ouder heb je vast een droombeeld van je kind dat zoet aan het spelen is op school of op de opvang. Toch kan het gebeuren dat je kleine zich heel anders gedraagt. Misschien krijg je wel te horen dat je kind anderen slaat, bijt of krabt. Don't panic, want dit gedrag bij kinderen is goed te verklaren én te corrigeren. Grote kans dat je kind zijn of haar emoties niet goed kan uiten en zich daarom agressief gedraagt. Je kleine heeft eigenlijk wat hulp nodig.

Waarom vertonen kinderen dit gedrag?

Voordat je weet wat de juiste oplossing is, is het belangrijk om de oorzaak te kennen. Kinderen slaan echt niet omdat ze dat zo leuk vinden. Ze doen dit juist omdat ze niet weten hoe ze met hun emoties om moeten gaan. Dat is ook niet gek. Peuters en kleuters hebben nog zoveel te leren en kunnen hun gevoelens niet altijd onder woorden brengen. Pakt iemand hun speelgoed af? Staat een ander kindje in de weg? Of zijn ze om een andere reden gefrustreerd? Dan is het makkelijker om dat duidelijk te maken door te slaan.

Waarom vertonen kinderen dit gedrag?

Hoe help je jouw kleine?

Agressie bij jonge kinderen is begrijpelijk, maar je wilt je kind natuurlijk ook leren om op een gezonde manier met emoties om te gaan. Kijk eens of deze richtlijnen je een handje kunnen helpen.

Corrigeer altijd

Als ouder wil je je kind het goede voorbeeld geven. Dat betekent ook dat je wilt ingrijpen wanneer er iets gebeurt wat niet mag. Zelfs al kun je de agressie verklaren, dan is het nog steeds belangrijk om in te grijpen. Vraag je kind ook om zijn excuses aan te bieden, al is het maar een aai over de bol.

Erken de gevoelens van je kind

Het lijken misschien kleine problemen, maar voor jonge kinderen zijn een vervelend broertje of gestolen speelgoed juist erg vervelend. Erken dat gevoel, terwijl je ook corrigeert. "Ik snap dat het vervelend is dat je speelgoed is afgepakt, maar slaan mag niet."

Geef alternatieven

Des te ouder je kind is, des te beter hij kan leren dat er andere manieren zijn om duidelijk te maken wat je wilt. Ben je boos omdat de tv niet aan mag? Misschien kunnen we samen gaan tekenen! Vind je het stom dat je vriendje niet hetzelfde spelletje wil doen? Misschien kunnen jullie wel iets bedenken wat jullie allebei leuk vinden.

Focus niet te veel op het waarom

Reflecteren op je eigen gedrag: het is super waardevol, maar voor de kleintjes echt nog te moeilijk. Vraag dus niet te veel naar waarom je kind iemand geslagen heeft, dat kan hij waarschijnlijk nog niet uitleggen en kan zelfs voor frustratie zorgen.

Beloon goed gedrag

Zie je dat je kind stappen maakt? Vier dat positieve gedrag dan! Situaties die in het verleden misschien agressie hadden opgewekt, pakt je kind nu ineens heel anders aan. Benoem hoe knap dat is, zodat je kind ook van een positieve prikkel geniet.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help