Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Bescherm je kind tegen cyberpesten

Zo bescherm je je kind tegen cyberpesten

Social media speelt een grote rol in het leven van kinderen. Hoewel het plaatsen van filmpjes op TikTok en het sturen van appjes hartstikke leuk én handig is, zitten er ook gevaren aan social media. Zo is cyberpesten een groeiend probleem. Doordat de pester zich anoniem en veilig voelt achter het beeldscherm, kan het pesten behoorlijk ver gaan. Ook is het moeilijk om de pester aan te pakken. De gevolgen kunnen groot zijn en als ouder voel je je misschien machteloos. Om jou en je kind te helpen, zetten we 10 tips om je kind tegen cyberpesten te beschermen op een rijtje.

1. Het is belangrijk dat kinderen zich veilig voelen

Als je open met elkaar kunt praten, is de kans groter dat je kind tijdig naar je toe komt als hij of zij online gepest wordt. Dit kan alleen als je kind zich veilig voelt om alles met je te delen. Het is daarom belangrijk dat tijdens jullie gesprekken ruimte en respect is. Luister naar elkaar zonder te oordelen. Zo weet je kind dat je er altijd voor hem of haar bent. Ongeacht de situatie.

2. Bespreek internet-etiquette

Bespreek de internet-etiquette met je kind. Leg uit hoe hij of zij zich het beste online kan gedragen. Leer hem of haar voorzichtig te zijn met het plaatsen van foto’s en filmpjes en om geen persoonlijke informatie te delen. Ook het wachtwoord van de social media accounts mogen nooit gedeeld worden - zelfs niet met je beste vriendjes.

1. Het is belangrijk dat kinderen zich veilig voelen

3. Houd je hoofd koel

Is je kind slachtoffer geworden van cyberpesten? Blijf dan rustig. Hoewel de emoties hoog op kunnen lopen, is het van belang je hoofd koel te houden. Alleen op deze manier vorm je een rots in de branding voor je kind.

4. Maak samen met je kind een plan van aanpak

Maak samen met je kind een plan van aanpak. Reageer niet op de berichten, verander het e-mailadres en/of telefoonnummer en blokkeer de afzender. Je kunt ook bepaalde websites blokkeren en een spamfilter inzetten om mailtjes van onbekende afzenders te weren.

5. Doe geen dingen achter de rug van je kind om

Betrek je kind bij alle stappen die je zet. Ook als het geen hulp wil aanvaarden, is het belangrijk dat je uitlegt waarom je een bepaalde stap gaat zetten. Ga bijvoorbeeld niet achter de rug van je kind om met school praten, maar leg uit waarom dit noodzakelijk is.

6. Geef het zelfvertrouwen een boost

Je kind gaat door een lastige tijd. Geef het daarom positieve aandacht en complimenten. Zorg bovendien voor ontspanning. Ga lekker samen sporten of iets anders leuks ondernemen om jullie hoofd leeg te maken.

7. Betrek de school

Onderhoud goed contact met de school. Het is fijn als ze weten wat er speelt en waarom je kind misschien verdrietig is. De school zou wellicht een connectie kunnen vormen tussen je kind en de pestkoppen, en kan bemiddelen of je doorverwijzen naar hulpverlening.

8. Verzamel bewijsmateriaal

Hoewel het verleidelijk is om alle nare berichten te verwijderen, is het belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen. Screenshots, mails en/of chatgeschiedenissen kunnen gebruikt worden als je gaat praten met andere ouders, de school of de politie.

9. Doe een melding bij meldknop.nl

Dit initiatief van veiliginternetten.nl wordt gesteund door hulporganisaties als de kindertelefoon, de politie en MiND (meldpunt internet discriminatie). De organisatie kan je doorverwijzen naar de beste hulpinstanties en advies op maat geven.

10. Loopt het uit de hand? Schakel dan de politie in

Loopt het pesten uit de hand en ontvangt je kind bedreigingen? Schakel dan de politie in. Het versturen van doodsbedreigingen is strafbaar in Nederland. De politie zal samen met jou een plan van aanpak maken.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.