Content Page - Inspiratie - 26 - SS23 - Zo ga je om met de pubertijd: 7 handige tips

Zo ga je om met de pubertijd: 7 handige tips

Met kinderen maak je verschillende fases door. Sommige fases zijn heel leuk, tijdens andere fases heb je iets meer geduld nodig. Een goed voorbeeld hiervan is de pubertijd. Van de ene op de andere dag lijkt je vrolijke kind veranderd in een eigenwijze puber. En hoewel je kind zich tijdens deze fase van jou kan gaan afzetten, heeft hij of zij jou eigenlijk nog heel hard nodig. Wij geven je daarom graag tips om de pubertijd goed door te komen!

Positief en geduldig blijven

Pubers kunnen behoorlijk dwars zijn. Het lijkt alsof ze niets van je willen aannemen en het liefste het tegenovergestelde doen van wat jij zegt. Toch willen pubers (stiekem) niets liever dan jouw goedkeuring en goed contact met jou. Blijf daarom positief en geduldig, ook als dat even moeilijk is. Blijf naar je kind luisteren, neem de tijd om met elkaar te praten en toon interesse. Neem je kind serieus en probeer activiteiten te plannen die jullie allebei leuk vinden.

Positief en geduldig blijven

Met deze tips is de pubertijd een eitje

  1. Wil je puber graag iets en is het argument dat iedereen het heeft, mag of doet (denk hierbij aan: iedereen mag naar dat concert)? Neem dan eens contact op met de andere ouders. Zo check je of dit inderdaad klopt en kunnen jullie misschien samen iets regelen (zoals afspreken dat een ouder meegaat of de kinderen komt ophalen).

  2. Soms geldt het motto: choose your battles. Is het echt zo erg wanneer je puber twee dagen achter elkaar hetzelfde shirt draagt? En is het eigenlijk wel jouw probleem als je kind zijn of haar huiswerk niet maakt? Maak niet overal een discussie van en bijt soms even op je lip. Dit is niet alleen beter voor de sfeer, maar maakt je kind ook zelfstandiger. Hij of zij zal zelf de mogelijke consequenties ervaren, en die zijn niet altijd leuk maar wel leerzaam.

  3. Leg uit waarom je bepaalde dingen wilt. Leg bijvoorbeeld uit waarom je wilt dat je kind op tijd thuiskomt of even belt als hij of zij veilig is aangekomen bij een vriend(in). Door met elkaar te communiceren, begrijpt je puber beter waarom je iets vraagt.

  4. Pubers zijn dol op onderhandelen. Probeer daarom niet al te veel regels op te leggen. Kies er een aantal uit die je écht belangrijk vindt en probeer het verder los te laten. Is het voeren van een discussie over een kamer die opgeruimd moet worden eigenlijk niet gewoon zonde van je tijd en energie?

  5. Laat je puber zelf de gevolgen van zijn of haar gedrag ontdekken. Sportkleding niet in de wasmand? Dan worden deze niet gewassen. Niet op tijd thuis voor het eten? Dan mag je zelf de kliekjes opwarmen.

  6. Neem je puber en zijn of haar wensen serieus. Zo laat je zien dat je er altijd bent voor je kind en dat hij of zij op jou kan bouwen. Je puber voelt zich bovendien gerespecteerd en zelfverzekerd.

  7. Haal even diep adem als je puber opstandig, brutaal of chagrijnig is. Het komt allemaal vanzelf goed. Hoewel je echt niet alles goed hoeft te vinden en je grenzen mag stellen, is het verder belangrijk om rustig te blijven.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help