Top Teaser Lite - Inspiratie - Beleven en ontdekken - 26 - SS23 - Huishoudelijke klusjes voor alle leeftijden

Hulp in het huishouden nodig? Deze klusjes kun je je kind geven

Koken, opruimen en wassen: er komt geen einde aan de lijst met huishoudelijke klusjes. Hoewel je toch écht zelf aan de slag moet als je een opgeruimd huis wilt, is het geen slecht idee om wat taken uit te besteden aan de kinderen. Dit is niet alleen een stuk gezelliger, maar is ook goed voor hun zelfvertrouwen en ontwikkeling. Bovendien wordt helpen in het huishouden eerder een gewoonte als je het de kids op jonge leeftijd leert. Ben je benieuwd welke taken geschikt zijn voor kinderen? Wij hebben een aantal klusjes per leeftijdscategorie verzameld.

Vanaf welke leeftijd kan je kind helpen in het huishouden?

De beste leeftijd om te beginnen, is als je kind ongeveer twee jaar oud is. Voor die tijd is je kind nog te veel bezig met het ontdekken van de omgeving. Door je kind te laten helpen, voelt hij of zij zich verantwoordelijk. Ook groeit het zelfvertrouwen van je kind en wordt het zelfverzekerder.

Peuters – 2 tot 4 jaar

Peuters vinden het super interessant om papa en mama te mogen helpen. Hoewel de meeste klusjes nog vrij gevaarlijk of lastig zijn, kun je ze wel alvast introduceren met het huishouden. Laat ze rondslingerende kleding in de wasmand stoppen of de meubels schoonmaken met een stofdoekje. Ook het opruimen van hun eigen speelgoed is dé perfecte taak voor je kleintje. Zo houd je het huis netjes en voorkom je dat je (voor de zoveelste keer) op een legoblokje gaat staan.

Kleuters – 4 tot 6 jaar

Vanaf een jaar of vier kan het helpen in het huishouden een gewoonte worden. Geef je kind een aantal kleine taken die dagelijks uitgevoerd mogen worden. Denk hierbij aan het verzorgen van huisdieren, de tafel dekken en afruimen en de schone was opbergen in hun kledingkast.

Onderbouw basisschool – 6 tot 8 jaar

Vanaf zes jaar kun je de huishoudelijke klusjes uitbreiden. Laat jonge kinderen helpen met simpele taken in de keuken (zoals het wassen en snijden van groente), de was ophangen of vuilnis verzamelen. Ook het bed opmaken en de eigen kamer opruimen horen daarbij!

Bovenbouw basisschool – 9 tot 12 jaar

Een kind vanaf negen jaar is klaar voor moeilijkere klusjes. Denk hierbij aan het bakken van een ei of het bereiden van een andere simpele maaltijd en stofzuigen. Ga ook eens samen aan de slag. Wedden dat samen de ramen lappen of de keukenkastjes boenen een stuk sneller én gezelliger is?

Pubers – 12 jaar en ouder

Voor ouders van pubers hebben we goed nieuws. Je kind is namelijk klaar voor moeilijkere klussen zoals de auto wassen, badkamer schoonmaken en het gras maaien. Het kan echter wel iets lastiger zijn om je puber in beweging te krijgen. Helpen in het huishouden? Zonde van de tijd! Dit is daarom dan ook hét moment om je kind extra te stimuleren. Laat zien dat je zijn of haar hulp echt waardeert en stel hier (af en toe) een beloning tegenover.

Extra tips

  • Maak een overzicht van alle klusjes die gedaan moeten worden. Bepaal direct wie wat gaat uitvoeren. Laat je kind zelf bepalen op welke dag hij of zij gaat poetsen.
  • Probeer te rouleren als je meerdere kinderen hebt. Zo houd je de verdeling zo eerlijk mogelijk.
  • Verwacht – zeker in het begin – niet te veel. Geef wel direct een goed voorbeeld en neem de tijd.
  • Geef ook zeker voldoende complimentjes en stel een beloningssysteem in. Dit werkt stimulerend. Je kind merkt bovendien dat je écht blij bent met de hulp.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help