Top teaser lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Waarom knutselen leuk en goed is voor jouw kind

Waarom knutselen leuk en goed is voor jouw kind

Knutselen is – wat ons betreft – een van de leukste activiteiten die je kunt ondernemen met kinderen. Ga bijvoorbeeld knutselen op een regenachtige dag of onder de parasol in de tuin. Naast dat het erg gezellig is, heb je maar weinig materialen nodig om de mooiste knutselwerkjes te creëren. Met een wc-rol en wat stiften en vouwpapier maak je bijvoorbeeld al de leukste poppetjes! Knutselen is bovendien erg goed voor de ontwikkeling van je kind. Zo stimuleer je zowel de motorische als de sociale vaardigheden van je kleintje. Waarom knutselen precies zo goed is én hoe je het beste veilig aan de slag gaat, lees je in deze blog.

Knutselen is goed voor de ontwikkeling

  • Samen een knutselwerkje maken, stimuleert je kind om samen te werken, naar elkaar te luisteren en oplossingen te zoeken. Zie knutselen dus als een soort teambuilding waarin je direct de sociale vaardigheden van je kleintje oefent.
  • Tijdens het knutselen wordt je kind uitgedaagd om na te denken en waar te nemen. Hoe werkt dit? En hoe kan ik het beste beginnen om dit resultaat te behalen?
  • Voor de allerkleinsten is knutselen direct een goede kans om hun woordenschat te vergroten. Klets met elkaar tijdens het fröbelen en benoem alles wat je ziet en doet. Denk hierbij ook aan woorden als voorkant, achterkant, zijkant, tegen elkaar. Daarnaast kun je tijdens het knutselen de kleuren oefenen en tellen.
  • Door je kids samen met andere kinderen te laten knutselen, leer je ze om elkaar te helpen en samen te delen.
  • Je kind wordt uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen, door te zetten en vindingrijk te zijn.
  • Het ruimtelijk inzicht van je kleintje wordt vergroot.
  • Door verschillende materialen en vormen te gebruiken, worden de motorische vaardigheden getraind.
Knutselen is goed voor de ontwikkeling

Hoe kun je veilig knutselen?

Knutselen is leuk én leerzaam. Voorkom ongelukken door rekening te houden met de volgende tips:

  • Tijdens het knutselen komen de kinderen in contact met verschillende materialen en voorwerpen. Laat je kind hier – op een veilige manier – mee experimenteren. Kies voor materialen en een knutselwerkje die passen bij de leeftijd van je kind. Tip: op de verpakking staat meestal voor welke leeftijd de materialen geschikt zijn.

  • Als je met kleine kinderen gaat knutselen, is het belangrijk dat er geen materialen rondslingeren. Zo kunnen knoopjes en kraaltjes snel worden ingeslikt. Laat je kleintje niet alleen. Voordat je het weet, zit hij of zij klei te eten of aan verf te likken. Tip: kies voor kindvriendelijke materialen die niet schadelijk zijn als je kind er toch per ongeluk wat van binnen zou krijgen.

  • Gebruik knutselmaterialen en gereedschappen van goede kwaliteit. Zo voorkom je dat je kind zich kan bezeren. Tip: laat peuters en kleuters lekker rommelen met veilige opties zoals karton, vouwpapier en vingerverf. Zijn de grotere kinderen bezig met scharen en andere gevaarlijke spullen? Zorg dan dat je kleintje hier niet bij kan en ruim alles na het knutselen direct op.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help