Top Teaser Lite - Inspiratie - 26 - SS23 - Zo ontwikkelen de hersenen van je kind

Zo ontwikkelen de hersenen van je kind

Het blijft bijzonder: van een piepkleine baby die nog veel verzorging nodig heeft, groeit je kind uit tot een puber die zijn eigen plan trekt. Als ouder is het soms onvoorstelbaar hoe snel je kind zich ontwikkelt. In de eerste twee levensjaren maken de hersenen van je baby maar liefst twee miljoen verbindingen per seconde! Wat gebeurt er nog meer met de hersenen van je kind? Dat lees je hier.

0 - 6 jaar: het emotionele kinderbrein

De hersenen van je kind focussen zich de eerste zes jaar vooral op sensorische ontwikkeling. Wat houdt dat in? Leren lopen, nieuwe geluiden leren herkennen en ook eerste woordjes oefenen. Alles wat met de zintuigen te maken heeft, komt aan bod. Dat begint bij de basics, zoals kleuren zien of langzaam beginnen te kruipen. Gaat je kind richting de zes jaar? Dan zijn de hersenen de motoriek aan het finetunen. Een pen vasthouden en netjes schrijven, zijn dan de belangrijkste uitdagingen!

Al die nieuwe prikkels en leermomenten zorgen voor de nodige emoties. Die zijn volop aanwezig in het leven van je kleine. Daarom kunnen peuters zich zo emotioneel uiten. Gillen, huilen of boos worden: het komt allemaal voorbij. Dat komt doordat de hersenen van je kind nog niet in staat zijn om heel rationeel te handelen. Je kind weet dus echt nog niet beter. Probeer die tantrum dus ook met empathie te benaderen. Wat heeft je kleine nodig wat hij nu zo emotioneel duidelijk probeert te maken?

0 - 6 jaar: het emotionele kinderbrein

6 - 12 jaar: tijd voor meer diepgang

Zodra de hersenen de basisfuncties onder de knie hebben, is het tijd om de diepte in te gaan. In deze levensfase merk je dat je kind echt zijn rationele kant laat zien. Schrijven, rekenen en lezen: het zijn allemaal skills die je kind in deze fase ontdekt. Je kind wordt nóg meer welbespraakt en kan zichzelf dus ook beter uiten. Dat is fijn, want zo kunnen jullie elkaar steeds beter leren begrijpen.

De hersenen hebben nog steeds aandacht voor de motoriek. Die wordt namelijk een stuk beter. Waar je kind zich eerst nog regelmatig stootte of makkelijk struikelde, wordt dit nu steeds minder. Hoe dat kan? Doordat de temporale pariëtale kwabben zich sterker ontwikkelen. Deze zorgen voor een beter ruimtegevoel en inschattingsvermogen. Dat maakt spelen in de speeltuin een stuk veiliger!

12 - 16 jaar: puberen maar!

Het puberbrein, er zijn talloze boeken over geschreven. Dat is niet gek, want je kind maakt heel bijzondere ontwikkelingen door tijdens deze periode. De prefrontale cortex is zich nog vol aan het ontwikkelen. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor je rationele gedachten. Dat verklaart waarom pubers soms emotioneel reageren in plaats van rationeel. Ook het overzien van je acties is lastig wanneer dit deel van je hersenen nog niet helemaal ontwikkeld is. Daarom doet je puber soms dingen die jij misschien niet begrijpt. Het is helemaal natuurlijk!

De limbische gebieden in de hersenen beginnen ook te groeien in deze fase. Deze gebieden zijn altijd op zoek naar nieuwe prikkels. Verrassende situaties en nieuwe ervaringen: je puber krijgt er geen genoeg van. Het is dus niet gek dat je kind wat grenzen begint te verleggen. Geef het daar ook de ruimte voor. Je wilt natuurlijk wel dat je kind veilig is. Daarom is goede communicatie zo fijn. Je weet dan altijd wat je kind aan het doen is en waar hij dat doet. Is er een probleem? Dan voelt je puber zich hopelijk ook veilig genoeg om jou om hulp te vragen.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.