Top Teaser Lite - Inspiratie - 27 - SS23 - Stressloos aankleden

Stressloos aankleden

Het aankleden van je kleintje een uitdaging? Dat is iets wat veel ouders zullen herkennen. Zeker vanaf het moment dat je peuter het woordje ‘nee’ heeft uitgevonden en een eigen willetje krijgt. Óf een kleine fashionista die al heel vroeg weet wat ze wel én absoluut niet aan wil trekken naar school. Wij stellen je gerust… Het is een ‘fase’. Het komt echt goed! Tot die tijd hebben we 5 handige tips voor je op een rijtje gezet, om het stressloos aankleden ’s ochtends soepel te laten verlopen. Kind blij, papa en mama blij. Thank us later…

1. Leg de (zelf gekozen) outfit alvast klaar

Waarschijnlijk de meest gegeven #momlife tip everrr, maar we kunnen hem niet vaak genoeg blijven herhalen. Stap 1 in stressloos aankleden: leg de avond van tevoren alvast de kleding van je kids klaar. Zo voorkom je dat ze ’s ochtends zelf de meest gekke combinaties uit de kast trekken en dan stampvoetend blijven drammen dat ze per se díé outfit aan willen. Want zeg nou zelf, ook de kleine fashionista’s willen steeds vaker zelf inspraak hebben in de kledingkeuze. Om discussies in de ochtend te voorkomen, geef je ze elke avond een paar opties om uit te kiezen. Kies twee of drie verschillende setjes, helemaal compleet met schoenen en accessoires en al. Het is even wat extra werk, maar ook hier leert je kleintje van. Tenslotte hebben ze de outfit zelf uitgekozen, dus ook geen discussie de volgende ochtend.

1. Leg de (zelf gekozen) outfit alvast klaar

2. Maak het ze makkelijk

Vanaf een jaar of drie kun je kinderen stimuleren om zichzelf aan te kleden. Het is dan slim om bij het klaarleggen van de kleding een vaste volgorde aan te houden. Leg dat wat ze als eerste aan moeten trekken bovenop en dat wat ze als laatste nodig hebben onderop.

Leg je kleintje uit dat het label altijd aan de achterkant van het kledingstuk zit en een leuke print meestal op de voorkant van de trui. Houd het daarom vooral in het begin makkelijk qua kledingkeuze, probeer het zo helder mogelijk te maken voor je kleintje. Niet stampvoeten, gewoon stressloos aankleden!

Ook makkelijke kleding zoals broeken of rokken met elastiek in de taille en jurkjes zonder ingewikkelde sluitingen zijn erg handig! En voor kleine kinderen die het niet fijn vinden om met hun hoofd te blijven steken in de opening adviseren we truien te kiezen met een wijde hals. Alles om die huilbui in de ochtend te voorkomen toch?!

3. Beloningskaart toepassen

Wist je dat er ook beloningskaarten bestaan voor het aankleden? Met het beloningssysteem kan je kinderen gemakkelijk nieuw gedrag aanleren. Door middel van een hulpmiddel (in dit geval een beloningskaart) kun je het leerproces een extra stimulans geven. Spreek bijvoorbeeld af dat ze bij elk goed zelf aangetrokken kledingstuk een sticker krijgen. Bij een volle kaart volgt natuurlijk een leuke verrassing of cadeautje. Moet jij eens kijken hoe snel ze zichzelf kunnen aankleden! Op Pinterest vind je heel veel leuke beloningskaarten.

4. Oude kleding opbergen

Je ziet ze weleens voorbij komen op social media. Kinderen gekleed in de meest gekke combinaties. Van wollen truien met een zomers shortje, tot skipakken met slippers. Hi-la-risch! Maar daar zit je als moeder tijdens de ochtendspits natuurlijk niet op te wachten. Berg daarom in de zomer alle winterkleding netjes op en dat geldt natuurlijk ook vice versa voor de zomer. Zo behoud je het overzicht voor je kleintje, maar ook voor jezelf. Scheelt weer een paar discussies op de vroege morgen!

5. Dubbele items inslaan

Een vlek op je lievelingstrui en hij gaat er écht niet meer uit… Balen! Herkenbaar hè? Ook kinderen hebben zo hun voorkeur voor bepaalde items. Ze willen het niet meer uittrekken en dragen het 24/7, het liefst kruipen ze er ook nog mee in bed. Hun vertrouwde kleding geeft ze namelijk een gevoel van zekerheid en veiligheid. Maar vroeg of laat krijg je die ene vlek er niet meer uit, of zit er een groot gat op de knie van de favoriete spijkerbroek. Koop daarom – als het lukt – een paar extra items van hun lievelingskleding. En misschien zelfs al in een groter maatje, heb je dat probleem ook alvast getackeld.

We hopen dat deze tips jou én je kleintje helpen om het aankleden op de vroege morgen soepel te laten verlopen.

Meer inspiratie?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën

Mijn account
Help